nova-hidzretska-1438-godina-1U organizaciji Medžlisa islamske zajednice Prijedor, džemata Ćela i mještana naselja Grabovac-Ramići ove subote je, već jedanaestu godinu zaredom, održana manifestacija povodom nastupajuće 1438. hidžretske nove godine.

Uz pomoć lokalnog stanovništva, grada Prijedora i brojnih drugih sponzora priređena je ova tradicionalna manifestacija svečanog obilježavanja dolaska nove muslimanske godine.

Skupu su se obraćali ćelanski efendija Amir Spahić, glavni imam MIZ Prijedor, Husein ef. Velić kao i dugogodišnji imam u ovom mjestu Adil ef. Solo.

U kulturno-zabavnom dijelu programa moglo se čuti izvođenje ilahija te folklorni nastup članova Kulturno-umjetničkog društva „Čigre“ iz Ćele.

nova-hidzretska-1438-godina-2Ovom prilikom uručeno je preko stotinu novogodišnjih paketića najmlađim stanovnicima ovog naselja te djeci koja su stigla iz drugih džemata.

Kako je istaknuto, hidžretska nova godina se u Ćeli obilježava već 50 godina, a ovo je bila 11. godina zaredom kako je ta tradicija obnovljena.

-Svake godine imamo sve bolje uslove za održavanje ove manifestacije. Zahvaljujemo se i na odličnom odnosu lokalne zajednice prema jednom ovakvom dešavanju. Mi jednostavno želimo da kažemo da možemo i hoćemo da zajednički organizujemo što više manifestacija kao što je ova. Potrudili smo se da ugostimo sve ljude koji su stigli i nadamo se da ćemo u budućnosti to činiti još bolje – rekao je Sead Jakupović, član Organizacionog odbora manifestacije i aktuelni predsjednik Skupštine grada Prijedora.

nova-hidzretska-1438-godina-3On je istakao činjenicu da je grad Prijedor i ove godine izdvojio sredstva da se manifestacija pripremi i održi, a svoj doprinos je dalo i nekoliko preduzeća i pojedinaca kojima su uručene i zahvalnice.

Glavni imam MIZ Prijedor Husein ef. Velić govorio je o značaju hidžretske nove godine i održavanju tradicije njenog obilježavanja u džematu Ćela i na području Prijedora.

Nakon kulturno-zabavnog programa priređen je ručak za sve zvanice i prisutne goste među kojima su bile i članice Udruženja žena Orahova iz istoimenog mjesta.

Nova hidžretska 1438.godina nastupila je 1.oktobra, ali su organizatori svoju manifestaciju pomjerili za sedam dana zbog lokalnih izbora.

Tekst i foto – Aleksandar Drakulić – www.prijedordanas.com

nova-hidzretska-1438-godina-4 nova-hidzretska-1438-godina-5 nova-hidzretska-1438-godina-6 nova-hidzretska-1438-godina-7 nova-hidzretska-1438-godina-8 nova-hidzretska-1438-godina-9 nova-hidzretska-1438-godina-10 nova-hidzretska-1438-godina-11 nova-hidzretska-1438-godina-12 nova-hidzretska-1438-godina-13 nova-hidzretska-1438-godina-14 nova-hidzretska-1438-godina-15