ilustracija-ovceKOMISIJA CENTRA ZA SUZBIJANJE BOLESTI PLAVOG JEZIKA NA PODRUČJU GRADA PRIJEDORA

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST

1.Na području grada Prijedora u mjestu Gornja Dragotinja potvrđena je pojava bolesti plavog jezika kog ovaca koja je potvrđena od strane Veterinarskog instituta „Vaso Butozan“ Banja Luka

2.Gradonačelnik grada Prijedora je dana 03.10 2016.godine donio rješenje o formiranju Komisije centra za suzbijanje zarazne bolesti plavog jezika za područje grada Prijedora i Komisije za procjenu šteta uzrokovane pojavom bolesti plavog jezika na području grada Prijedora.

3.Komisija centra za suzbijanje zarazne bolesti plavog jezika za područje grada Prijedora ja na svojoj sjednici održanoj dana 07.10.2016.godine donijela je Program mjera i aktivnosti zaštite od bolesti plavog jezika na području grada Prijedora.

4.Programom mjera i aktivnosti obavezani su svi subjekti uključeni u aktivnosti na zaštiti od bolesti plavog jezika da donesu vlastite planove aktivnosti i preduzmu sve planom utvrđene mjere.

5.Veterinarska inspekcija grada Prijepora je donijela naredbu o zabrani održavanja stočnih pijaca, prometu stoke i ograničenom kretanju stoke na području grada Prijedora.

5.Planom mjera i aktivnosti zaštite od bolesti plavog jetika obavezani su se svi subjekti uključeni u sprovođenje mjera zaštite od bolesti plavog jezika da blaagovremeno obavještavaju centar za suzbijanje bolesti plavog jezika i druge nadležne organe o stanju na terenu i preduzeti m mjerama na području gtada Prijedora.

6.Ovim planom takođe su obavezane nadležne isntitucije da o stanju na terenu i preduzetim mjerama blagovremeno obavještavaju stanovništvo te da preduzmu mjere na edukaciji- prosvjećivanju držaoca životinja radi blagovremenog preduzimanja preventivnih i drugih mjera zaštite.

Predsjednik komisije
Dušan Vranješ

Foto – ilustracija