skupstina grada-19mart-vodovod i kanalizacijaUčešće građana u izgradnji sekundarne kanalizacione mreže u prijedorskom naselju Tukovi ne može biti manje od predviđenih 900 KM po domaćinstvu, izjavio je danas gradonačelnik Prijedora Marko Pavić.

“Do sada je u ovaj projekat grad već uložio oko devet miliona maraka ili oko 9.000 KM po pretplatniku. Projektom je predviđeno učešće građana od 15 odsto, ali ovih 900 KM je manje od predviđenog, tako da se taj iznos ne može više smanjivati”, rekao je Pavić odgovarajući na pitanje odbornika Skupštine grada može li se učešće građana smanjiti.

Sekundarna kanalizaciona mreža u Tukovima gradi se u okviru projekta Evropske investicione banke /EIB/ “Vodovod i kanalizacija u Republici Srpskoj”, vrijednog 100 miliona evra.

Skupština grada Prijedora usvojila je danas odluku o prihvatanju 3.221.200 evra donatorskih sredstava Evropske unije iz IPA fondova namijenjenih za realizaciju Projekta snabdijevanja vodom i kanalizacije u gradu Prijedoru.

Projekat je vrijedan 16.106.000 evra, od čega je 50 odsto kredit EIB-a, 20 odsto su donatorska sredstva EU, a po 15 odsto bilateralna i sredstva grada.

Domaćinstva imaju mogućnost izbora ili da se po ekonomskoj cijeni od 900 KM priključe na ranije izgrađenu primarnu kanalizacionu mrežu, ili da o svom trošku izgrade priključke po propisanim standardima.

Mještani koji ne iskoriste ovu mogućnost, biće prinuđeni ili da se naknadno priključe po komercijalnoj, daleko višoj cijeni, ili da ispoštuju veoma stroge kriterijume i standarde koje bi kontrolisala sanitarna i ekološka inspekcija, s obzirom na činjenicu da se u naselju Tukovi nalazi izvorište vode kojim se snabdijeva grad.

Domaćinstva koja imaju bar jednog zaposlenog člana imaju mogućnost da u NLB Razvojnoj banci dobiju namjenski kredit sa rokom otplate od jedne do tri godine.

Gradska uprava i “Prijedorputevi” 23. decembra prošle godine potpisali su ugovor o izvođenju radova na izgradnji 29 kilometara sekundarne kanalizacione mreže u naselju Tukovi vrijednoj 3,9 miliona maraka, a rok za izvođenje radova je 15 mjeseci.

Osim sekundarne kanalizacione mreže u Tukovima, početkom idućeg mjeseca počeće i radovi na vodovodnom sistemu Crno Vrelo, vrijedni 2,9 miliona maraka. Riječ je o 62 kilometra mreže i priključenju na gradski vodovod oko 5.000 domaćinstava u naseljima Niševići, Bistrica, Omarska, Lamovita, Kevljani, Petrov Gaj, Kamičani, Jelićka, Gradina, Krivaja i Marićka.

SRNA