atv-kafic san-trnopolje (2)Načelnik Sektora kriminalističke policije Centra javne bezbjednosti /CJB/ Prijedor Radomir Dukić pozvao je danas medije i, naročito, političke stranke da što manje vrše pritisak na rad policije i tužilaštva u istrazi dvostrukog ubistva u Trnopolju i da smanje tenzije.

“Od momenta prijave radimo kontinuirano i konstantno, 24 sata na dan i jedini cilj MUP-a Republike Srpske i CJB Prijedor jeste da se identifikuje, uhapsi i procesuira počinilac”, rekao je Dukuć novinarima u Prijedoru.

On je naveo da je od većeg broja lica i svjedoka policija uzela izjave, da je u toku kriminalistička obrada više lica, da je izuzet određen broj predmeta i dokaza koji su upućeni na vještačenje u Banjaluku i da će se obdukcija, koja je prvobitno bila najavljena za juče, obaviti danas u Banjaluci.

“Motiv koristoljublja sa sigurnošću možemo isključiti, u velikom stepenu vjerovatnoće možemo isključiti i motiv vjerske i nacionalne netrpeljivosti. Ostali motivi se provjeravaju i u toku dana obavićemo određen broj pretresa i biće dovedeno još lica”, kazao je Dukić.

Odgovarajući na pitanje novinara ima li u izjavama jednog broja političara i visokih funkcionera elemenata krivičnog djela raspirivanja nacionalne i vjerske mržnje i netrpeljivosti, Dukić je rekao da će se nadležne institucije time pozabaviti nakon završene kriminalističke obrade u predmetu teškog ubistva.

“Nadam se da ćemo se pozabaviti time ko je i u kolikoj mjeri doprinio ometanju istrage, vođenju istrage u pogrešnom smjeru i obmanjivanju. U prethodnom periodu dešavala su se slična ubistva gdje su oštećena lica bila Bošnjaci ili Hrvati i na isti način smo bili pod pritiskom medija i političkih stranaka da su djela motivisana nacionalnom ili vjerskom mržnjom, a poslije se ispostavilo da su žrtve i počinioci iste nacije i vjere”, rekao je Dukić.

On je dodao da policija provjerava i vezu ovog dvostrukog ubistva sa ubistvom Radovana Grbića koje je počinjeno na sličan način, rafalom iz automatskog oružja, u aprilu ove godine u Rasavcima kod Prijedora. Grbić je godinama bio predmet policijskih i pravosudnih organa zbog više krivičnih djela, mahom neovlaštene proizvodnje i prometa opojnih droga.

Muharem Balić /1952/ i Almir Redžić /1966/ iz Trnopolja kod Prijedora ubijeni su 28. jula u kafiću “San” u Trnopolju..

SRNA
Foto – ATV BL