skud dr mladen stojanovic-bjelorusija (1)Folklorni ansambl SKUD-a „Dr Mladen Stojanović“ gostovao je nedavno u Bjelorusiji, gdje su učestvovali na festivalu „Vijenac prijateljstva“, u gradu Bobrujsku.

Organizacioni odbor Festivala uvrstio je Prijedorčane u program u kojem su učestvovali ansambli iz 24 zemlje: Gane, BiH, Bugarske, Izraela, Španije, Kirgiske Republike, Letonije, Moldavije, Holandije, Rusije, Srbije, Slovačke, Švedske, Turske, Crne Gore, Ukrajine, Rumunije i Bjelorusije.

Cjelovečernjim koncertom, Prijedorčani su se najprije predstavili publici u Sportsko-rekreativnom centru jedne od najvećih firmi u Bjelorusiji, „Belšin“.

skud dr mladen stojanovic-bjelorusija (2)– Na festivalu „Vijenac prijateljstva“, pred 4.000 gledalaca u velelepnoj „Bobrujsk“ areni, ansambl je privukao pažnju publike „igrom bez muzičke pratnje“, „Igrama iz okoline Glamoča“ – rekao je predsjednik Društva Vladimir Krčkovski. „Nakon toga, uslijedili su nastupi na Trgu Lenjina i na svečanom zatvaranju Festivala, uz burne ovacije publike i najviše ocjene stručnjaka za folklor.

– Vijenac prijateljstva, rad umjetnika Borisa Eremića, kao i narodna nošnja našeg kraja, ostaće u trajnom vlasništvu domaćina, koji su izjavili da je folklorni ansambl SKUD-a „Dr Mladen Stojanović“ ostavio utisak vrhunskih profesionalaca i da će u gradu Bobrujsku biti rado vi-đen gost još mnogo godina – ističe Krčkovski.

Na proputovanju Bjelorusijom, članovi Društva posjetili su kulturno-istorijske spomenike u Budimpešti i Sentandreju.

Ambasador BiH u Mađarskoj Željko Janjetović upriličio je u Ambasadi BiH prijem za članove Društva, gdje su bili i predstavnici KUD-a „Taban“ iz Budimpešte, sa kojima je dogovorena saradnja.

skud dr mladen stojanovic-bjelorusija (3)Krčkovski ističe da, nakon uspješnog nastupa na festivalu u Bjelorisiji, na adresu Društva stižu brojni pozivi od drugih folklornih ansambala sa željom da uspostave saradnju.

Aktivni su bili i mladi članovi folklora. Oko 80 članova SKUD-a boravilo je u Krupnju gdje je od 10. do 15. jula bila organizovana Škola folklora za djecu uzrasta od 10 do 15 godina. Pod vodstvom Željka Šormaza i njegovih saradnika, mladi članovi folklora su se usavršavali.

– Mladi članovi folklorne sekcije su budućnost izvođačkog ansambla i potrebno je učiniti sve da bi oni stekli potrebna znanja i vještine, kako bi kvalitetno savladali obiman program folklora i veliki broj koreografija – rekao je Željko Šormaz.

Polaznicima ove škole, podijeljene su diplome, a za najboljeg polaznika proglašena je Sanja Vranješ. Ljetna škola folklora, postaće trajan vid i način stručnog rada i usavršavanja mladih članova folklora SKUD-a „Dr Mladen Stojanović“ Prijedor.

Tekst – Kozarski vjesnik – Vladimir Krčkovski
Foto – bobruisk.ru
skud dr mladen stojanovic-bjelorusija (4) skud dr mladen stojanovic-bjelorusija (5) skud dr mladen stojanovic-bjelorusija (6)