srna-dodik-pavic-djokic-rzr ljubijaPredsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas u Banjaluci da “Arselor Mital” ima vremenski rok da odgovori na ponudu o kupovini akcija Rudnika željezne rude “LJubija”.

“Ukoliko `Arselor Mital` ponudi evro više i zaposli radnika više, te preuzme potrebne obaveze biće kupac. Ova firma ima rok i ukoliko odgovori biće dobrodošla, u suprotnom ćemo znati da nije ozbiljna”, rekao je Dodik novinarima.

On kaže da je “propala opozicija u Republici Srpskoj, kada je bila vlast, prodala 890 preduzeća za 19.600.000 KM”.

“Ranije je 49 odsto akcija Rudnika `LJubija` prodato u okviru aranžmana koji je sačinila propala opozicija, za šta je dobijeno 53 milona KM”, dodao je Dodik.

Ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić ponovio je da je sa predstavnicima “Arselor Mitala” razgovarao nekoliko puta.

“U početku su bili nezainteresovani da kupe akcije `LJubije` i rukovodili smo se takvim stavovima. Kasnije su došli sa ponudom da učestvuju u kupovini akcija `LJubije`, što je Republika Srpska podržala”, pojasnio je Đokić.

On je napomenuo da “Arselor Mital” ima veliki teret zbog neplaćenog poreza, što mora biti riješeno.

“Republika Srpska u ovom procesu nije imala favorita. Onaj ko bude imao povoljniju ponudu za Srpsku biće izabran za kupovinu akcija `LJubije`”, rekao je Đokić.

Govoreći o Vazduhoplovnom zavodu “Orao”, Đokić je rekao da će Vlada Srpske učiniti sve da pomogne tom zavodu i da mu omogući novu fazu razvoja.

“To bi značilo da imaju program remonta helikopterskih motora, što je moguće uraditi u saradnji sa Vazduhoplovnim zavodom Klimov iz Rusije. Pregovori će sigurno biti uspješno završeni, a neophodna sredstva za investicije su do 10 miliona KM za ovaj posao”, dodao je Đokić.

Gradonačelnik Prijedora Marko Pavić rekao je da protest opozicije, koji je ranije održan u Prijedoru, nema veze sa donošenjem odluke o kupovini akcija “LJubije”.

“To je bio politički protest koji nema veze sa rudnikom. Oni su željeli dobiti određene političke poene u predizbornoj kampanji, a koliko su ih dobili moglo se vidjeti po prisustvu građana”, dodao je Pavić.

On je napomenuo da opozicija nije imala snagu da utiče na povlačanje odluke o privatizaciji “LJubije” iz skupštinske procedure.

“U vrijeme njihovih protesta pojavili su se neprimjereni grafiti u Prijedoru, što osuđujem. Oni su nas optužili da smo grafite pisali, ali to nije metod naše političke borbe”, zaključio je Pavić.

SRNA