Teritorijalna vatrogasna jedinica Prijedor organizovala je na Trgu majora Zorana Karlice prezentaciju vatrogasnih zglobnih autoljestvi “Iveko Magirus M42L-AS”.

To je prvi put u Republici Srpskoj i BiH da se predstavlja svjetski poznati i renomirani proizvođač vatrogasnih vozila, nadogradnji na ovim vozilima, kao i autoljestvi “Magirus”.

Starješina Teritorijalne vatrogasne jedinice Nebojša Miljuš računa da će kroz dvije do tri godine prijedorski vatrogasci dobiti ovo vrhunsko vozilo za potrebe spasavanja na velikim visinama i dubinama, budući da ljestve dosežu 42 metra visine i osam metara dubine.

“Da li imamo jedan, pet ili deset visokih objekata u gradu, to ne mijenja stvar. Ako ne spasite život jednog čovjeka, u problemu ste i opravdanja nema. A kada spasite jedan život, investicija se isplatila”, objašnjava Miljuš novinarima.

On ističe da je prezentacija organizovana da bi se vidjele tehničke mogućnosti i da sagrađani vide zboge čega je ovo vozilo potrebno vatrogascima.

“Očekujemo podršku Vatrogasnog saveza Republike Srpske i grada Prijedora za nabavku ovog vozila”, napominje Miljuš.

Vozilo ima najkraće vrijeme postavljanja stabilizatora na mjestu intervencije, od svega 15 sekundi, dok je za podizanje ljestvi na maksimalnu visinu potrebno 50 sekundi.

Atraktivnoj prezentaciji prisustvovao je veliki broj građana Prijedora, kao i učenici Osnovne škole “Desanka Maksimović”.

Na trgu u centru grada, osim novopredstavljenog vozila, bilo je parkirano i postojeće vozilo sa ljestvama – kako bi se vidjela ogromna razlika između opreme koja se trenutno koristi i one koja spada u najnovija tehničko-tehnološka dostignuća.

Tekst – SRNA
Foto – video – Aleksandar Drakulić – www.prijedordanas.com

vatrogasno vozilo-auto ljestve-prezentacija (2) vatrogasno vozilo-auto ljestve-prezentacija (3) vatrogasno vozilo-auto ljestve-prezentacija (4) vatrogasno vozilo-auto ljestve-prezentacija (5) vatrogasno vozilo-auto ljestve-prezentacija (6) vatrogasno vozilo-auto ljestve-prezentacija (7) vatrogasno vozilo-auto ljestve-prezentacija (8) vatrogasno vozilo-auto ljestve-prezentacija (9) vatrogasno vozilo-auto ljestve-prezentacija (10) vatrogasno vozilo-auto ljestve-prezentacija (11)