sud bih (2)U nastavku suđenja za zločin počinjen na području Prijedora, Tužiteljstvo BiH uložilo je set materijalnih dokaza kojima želi dokazati postojanje širokog i sistematičnog napada na ovu opštinu.

Tužitelj Izet Odobašić je na suđenju Dragoji Zmijanjcu kao dokaze priložio nekoliko presuda Suda BiH, Okružnog suda u Banjoj Luci, kao i Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ/ICTY).

Kao dokaz uloženi su izvod iz matične knjige umrlih za Halila Dedića, matična i lična karta optuženog Zmijanjca, kao i izvod iz kaznene evidencije u kojoj je navedeno da je ranije osuđivan na pet godina zatvora zbog razbojništva i krađe.

Dokaz koji je bio sporan Odbrani optuženog Zmijanca je iz Instituta za nestale osobe BiH iz 2015. godine u kojem se nalaze podaci o rađenoj DNK analizi, kao i identifikaciji tijela preminulog Halila Dedića od njegovog sina Mustafe.

“Molim Sud da obrati pažnju na ovoj dokaz jer Tužilaštvo BiH nije izdalo naredbu ni za identifikaciju niti druge radnje”, rekao je branitelj optuženog Nebojša Pantić.

Dragoja Zmijanjac je optužen da je 24. jula 1992. godine iz kuće izveo Halila Dedića i ubio ga iz automatske puške.

Prema optužnici, jedno lice je dotrčalo do optuženog i pitalo ga zašto im je ubio komšiju, a Zmijanjac je odgovorio: “Sve Turke treba pobiti.”

Kako se navodi u optužnici, Zmijanjac je 27. jula otišao do kuće u koju se sakrio sin ubijenog Halid Dedić i prijetio njegovoj porodici i Mileni Kragulj.

Nastavak suđenja zakazan je za 23. maj.

BIRN