kozara-4 juli (1)Gradonačelnik Prijedora Marko Pavić rekao je danas na Mrakovici u okviru obilježavanja 72 godine od Bitke na Kozari da je narod ovog kraja antifašistički i slobodarski, ali da uvijek želi pružiti ruku pomirenja.

Pavić je na narodnom zboru rekao da je Kozara uvijek bila planina koja je odisala životom i pružala nadu, ruku pomirenja i gledala u budućnost.

“Danas smo ovdje da se sjećamo i zbjega više od 80.000 stanovnika i partizana, od kojih je većina izginula, ali se u tom sjećanju divimo njihovoj hrabrosti i odlučnosti da sačuvaju narod Kozare i sve ono što je ona njima dala”, naglasio je Pavić.

On je dodao da je na području Prijedora u to doba bila najveća slobodna teritorija, a da je agresor pokušao da slomi otpor naroda.

“Ovaj narod je antifašistički, koji je pokazao da je slobodarski i tada i sada, ali da uvijek želi pružiti ruku pomirenja, narod koji pamti i želi da gradi svoju budućnost u slobodi. Upravo zato pouke sa Kozare daleko odjekuju”, naglasio je Pavić.

Obilježavanju 72 godine od Bitke na Kozari prisustvovali su i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, premijer Željka Cvijanović, ministri, predstavnici potkozarskih opština i gradova, Boračke i brojnih drugih organizacija.

kozara-4 juli (2)Dodik: Srpski narod među prvima u borbi za slobodu

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da srpski narod nikad nije odbijao da u svojim slobodarskim težnjama bude prvi među onima koji se bore za slobodu i tako je bilo kroz sve odadžbinske i odbrambene ratove.

Obraćajući se okupljenima na Mrakovici, gdje je obilježeno 72 godine od Bitke na Kozari, Dodik je poručio da je ova bitka jedna od karika u nizu vječitih borbi za slobodu.

“Obilježavanje 72-godišnjice ove bitke je sjećanje na naše slavne pretke, na one koji su se borili protiv neslobode, dopisivanje još jedne karike u nizu naših vječitih borbi za slobodu protiv onih koji su ovdje došli da ugroze naše živote i porobe naša bogatstva”, rekao je Dodik.

On je istakao da je Kozara tih slavnih dana učinila sve da se oslobodi neslobode i da doprinos velikoj pobjedi protiv fašizma, uz velika ljudska stradanja.

“Ta nit borbe protiv neslobode kroz istoriju na ovim prostorima kao da nikad ne prestaje”, rekao je Dodik i podsjetio da se ovih dana obilježava i 100 godina od početka Prvog svjetskog rata u kome je srpski narod masovno stradao, boreći se protiv neslobode, za čast, imanje i, prije svega, identitet.

On je dodao da su pucnji Gavrila Principa bili pucnji slobode. “To nije bio pucanj na Evropu, nego pucanj za slobodu, mada je ta sloboda krvlju plaćena na najgori mogući način”, rekao je predsjednik Srpske.

I danas se, kaže Dodik, borimo protiv neslobode, a njen sinonim je danas BiH.

“Sinonim za današnje neslobode je BiH, zemlja u koju smo gurnuti i koja nam nije dala ništa da se osjećamo dobro”, rekao je Dodik.

On je naveo da je BiH zemlja “koja nema unutrašnjih konsenzusa i koja ne može da napravi ništa ako nema intervencije međunarodnog faktora”.

“Naša prava sloboda će biti onda kada Republika Srpska bude samostalna država i kada ta republika da potpunu slobodu svim ljudima koji u njoj žive, bez obzira na nacionalnu pripadnost, na vjeru i naciju”, rekao je Dodik.

Đokić: Vjekovna borba za slobodu

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Petar Đokić rekao je danas da su 72 godine od Bitke na Kozari još jedna godišnjica kojom se obilježava trajna, vjekovna i nikad ugasla borba za slobodu.

“Ta naša borba za slobodu traje kroz vijekove i uvijek smo bili ona snaga koja je stajala na stranu pravde i iz svih ratova izlazila kao pobjednik sa tekovinama koje su otvarale vidike novim, budućim generacijama”, rekao je Đokić.

Prema njegovim riječima, ovo je sjećanje onih koji uživaju u slobodi koju su obezbijedili borci, partizani u Narodnooslobodilačkoj borbi.

“Ovdje smo da im odamo počast i pomenemo njihova imena, da istaknemo dimenziju njihove grandiozne hrabrosti i obećamo da ih nikada nećemo zaboraviti, da nikada nećemo prestati da poštujemo njihovo herojstvo i borbu za slobodu”, naglasio je Đokić.

Predsjednik SUBNOR-a Republike Srpske Blagoja Gajić rekao je da je Bitka na Kozari bila najveći moralni ispit i pojam kolektivnog heroizma.

“Bitka na Kozari je najslavnija epopeja iz NOB-a koja će trajno sijati neugasivim sjajem, pa zato prošlost naroda Kozare i boraca NOB-a moramo čuvati i ne ustupiti je zaboravu”, poručio je Gajić.

On je naglasio da je ova bitka doprinijela da Drugi svjetski rat bude završen veličanstvenom pobjedom koalicije međunarodnih saveznika protvi nacističkih i fašističkih sila.

Obilježavanju 72 godine od bitke na Kozari, u organizaciji Odbora Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova, prisustvovali su ministri Srpske, predstavnici potkozarskih opština i gradova, Boračke organizacije i Organizacije porodica poginulih boraca Srpske.

Ispred spomen-krsta služen je parastos, a brojne delegacije položile su vijence na centralno spomen-obilježje, gdje se nalazi 9.921 ime partizanskih boraca i civila poginulih u borbama na ovom području tokom Drugog svjetskog rata.

Bitka na Kozari počela je 10. juna 1942. godine i trajala je 27 dana, do proboja na jugozapadnom dijelu Kozare, 15 kilometara istočno od sela Međuvođe.

Bitka na Kozari, u kojoj su malobrojne partizanske jedinice branile narod u zbjegu, bila je značajna za cjelokupni partizanski pokret otpora, jer je predstavljala primjer junaštva i odlučnosti boraca pred nadmoćnijim i dobro naoružanim neprijateljem.

Istoričari su prikupili podatke o 33.398 pobijenih boraca civila, dok sudbina mnogih ni do danas nije poznata.

SRNA