srna-pomen radenku djapi (1)U Prijedoru je danas obilježeno 24 godine od ubistva dvadesetogodišnjeg policajca Radenka Đape, prve žrtve odbrambeno-otadžbinskog rata u ovom gradu.

Kod spomen-ploče u Kozarskoj ulici u Prijedor, na mjestu gdje je prije 24 godine mučki, sa leđa ubijen Radenko Đapa, služen je pomen, te položeni vijenci i prislužene svijeće.

Radovan Đapa, Radenkov otac, prisjeća se da je na njegov sin ubijen sa leđa kada je krenuo na posao, te da je na njega ispaljeno pet petaka od kojih jedan u glavu.

“Pričali su nam kasnije ljudi da je izašao iz autobusa kada ga je pokosio metak, i to sa leđa sa udaljenosti od oko četiri metra”, rekao je otac ubijenog policajca i dodao da se svih ovih godina nadao da će počinioci biti otkriveni.

Predsjednik Gradske organizacije porodica poginulih boraca Prijedor Zdravka Karlica kaže da niko do sada nije odgovarao za ovaj zločin i da se vjerovatno zna ko je to uradio.

“Što je najžalosnije ovaj dan jasno pokazuje da su prve žrtve rata bile Srbi, koji su odgovarali i dobili su ne znam koliko godina za stradanje Bošnjaka”, rekla je Karlica.

Pomenu su, osim porodice i prijatelja, prisustvovali brojni mještani Gornjeg Jelovca, rodnog sela srpskog ubijenog policajca i predstavnici nevladinih boračkih organizacija, udruženja, te stanovnici Prijedora.

SRNA

srna-pomen radenku djapi (2) srna-pomen radenku djapi (3) srna-pomen radenku djapi (4) srna-pomen radenku djapi (5)