rtp-zbor patrijaU organizaciji SUBNOR-a i Boračke organizacije grada Prijedora na Patriji je održan tradicionalni Narodni zbor, kojim je obilježen jedan od najslavnijih događaja kozarske epopeje. Manifestacija je posvećena 72. godišnjici od proboja partizanskih odreda iz neprijateljskog obruča i bitkama vođenim na ovom lokalitetu tokom ljeta 1942. godine.

Tim povodom brojne delegacije položile su vijence na Spomenik poginilih boraca i odale dužnu poštu svim poginulim u oslobodilačkim ratovima. Partizanski borci Kozare poneseni snagom slobodarske ideje, jedinstvom boraca i naroda, probili su fašistički obruč i zadivili svijet. U proboju je učestvovalo pet bataljona Drugog krajiškog kozarskog narodnooslobodilačkog partizanskog odreda „Mladen Stojanović“.

Učesnik NOR-a Rade Kotur je rekao, da je partizanski pokret i slododarski duh na ovom području u to vrijeme bio veom jak i da je imao veliku podršku naroda Potkozarja.“Jedna od najžešćih bitaka tokom neprijateljske ofanzive na Kozari vođena je upravo na ovom mjestu, na Patriji kod Jelovca.Poginulo je 900 partizanskih boraca i oko 600 civlia. Spaseno je oko 10.000 djece, žena i staraca koji su bili izbjegli na Kozaru“, rekao je predsjednik SUBNOR-a grada Prijedora Veljko Rodić.

„Ovdje su mnogi tokom ratnih dešavanja potražili spas, ali su mnogi zauvjek ostali na ovoj planini. Na svakom dijelu Kozare je ostalo mnogo žrtava i grobnica.Mi smo ovdje da se prisjetimo tih žrtava, ali i da pošaljemo poruku mira sa ovog istorijskog mjesta, jer Kozara je uvijek miroljubiva. Dobronamjerne ljude je dočekivala toplo i na primjeren način, ali je znala i odgovoriti onima koji nisu došli u dobroj namjeri“, rekao je gradonačelnik Prijedora Marko Pavić.

On je rekao da je narod Potkozarja ponosan na djelo svih koji su dali živote za slobodu. “Naša istorija ima svoje brojne poštovaoce, koji cijene i njeguju slobodarske tradicije iz Kozarske epopeje i NOR-a i čuvaju od zaborava žrtve koje su pale za slobodu.Zbog toga i dolazimo na ova mjesta da odamo počast svima koji ovdje počivaju, i da uputimo poruku mira, da se nešto slično ne ponovi bilo gdje u svijetu“, rekao je Pavić.

Obilježavanju 72. godišnjice, od proboja partizanskih odreda iz neprijateljskog obruča na Kozari, jednog od najslavnijih događaja kozarske epopeje, prisustvovali su poštovaoci NOR-a svih uzrasta. Priređen je i prigodan kulturno –umjetničkom program u kojem su učestvovali članovi KUD-a „Kozara“ iz Prijedora i Radenko Bilbija glumac prijedorskog Pozorišta.

RTV Prijedor