supruznici balicEmka (85) i Zulfo (85) Balić, bračni par iz Kamičana kod Prijedora, 67 godina je zajedno. Od toga su prve tri godine ašikovali, a 64 naredne proveli su u lijepom i skladnom braku. Imaju dva sina, kćerku, četiri unuka i dva praunuka. Sinovi su u Kanadi, a kćerka u Belgiji i, kako priča Emka, svako malo ih obiđe.

Zulfo nam priča da je svoju Emku upoznao na otvorenju džamije u Hrnićima kod Kozarca, daleke 1949. godine.

-Tu sam je zapazio i tu smo se upoznali. Prišao sam joj i pitao da li bi sa mnom ašikovala. Tri godine smo „hodali“. Dođem do njene kuće, ja stojim napolju, pred kućom, a ona na spratu, na prozoru, eto tako smo pričali – prisjeća se Zulfo.

Kaže da za toliko zajedničkih godina nikad nisu imali problema jedno s drugim“.

Stjecali su, gradili i izgradili pet kuća, sve jednu iza druge, i podigli djecu. Nije bilo lako, ali je sloge uvijek bilo napretek.

-Kad sam se udala za mog Zulfu i otišla u njegovu kuću tamo sam zatekla 17 čeljadi. A sad u kući ne može biti ni dvoje, tijesno im. Tad niko nikom nije smetao, radili smo šta je trebalo, slušali svekrvu i poštovali jedne druge. Bilo nas je sedam jetrva. Zajedno smo i prve kuće napravili-kaže Emka i dodaje da joj je Zulfo bio uvijek dobar.

Zdravlje ih u posljednje vrijeme pomalo popušta, a imaju jednu veliku želju, da, ako sve bude u najboljem redu, ove godine, kad 28 oktobra budu punili 65 godina braka, to bude prilika koja će u Kamičanima okupiti njihove najbliže i najdraže, sinove, kćerku, unuke, praunuke i njihove porodice.

Dnevni avaz
Foto – Nijaz Huremović