snsd-prijedor-spiricPotpredsjednik SNSD-a Nikola Špirić izjavio je sinoć da se, dok u Republici Srpskoj traje svađa dva suprotstavljena bloka, lagano mijenja demografska struktura BiH, koju naseljavaju azijati i Arapi.

Špirić je kao primjer naveo da u Travniku danas ima 5.000 studenata iz Turske, a za par godina vjerovatno će ih biti 15.000.

“Oni će ženiti Bošnjakinje iz BiH što je, takođe, njihovo pravo, a ja samo govorim o laganoj izmjeni demografske slike BiH i za 10 godina naša djeca neće imati priliku da pregovaraju sa onima koji su rođeni u BiH nego sa onima koji su došli u BiH sa ne tako svijetlim namjerama ni prema Srpskoj ni prema BiH”, rekao je Špirić na javnoj tribini u prijedorskoj Mjesnoj zajednici Čirkin Polje.

On je istakao da u današnjem vremenu velikih nestabilnosti globalna ekonomija snažno posrće i da se ona neminovno odražava na nacionalne ekonomije širom Evrope i svijeta, pa samim tim i Republike Srpske i BiH.

“Juče je predsjednik Međunarodnog monetarnog fonda Kristin Lagard rekla da se jedva nazire oporavak japanske ekonomije, da se gotovo ne nazire oporavak američke i da se ne može govoriti o oporavku evropske ekonomije. To je ambijent u kojem Vlada Republike Srpske ostaje na nogama i isplaćuje penzije, plate i invalidnine na vrijeme”, rekao je Špirić

On je istakao da izazovi za region dolaze iz Evrope. “Oni koji nam poručuju da je to naš jedini put, plaše se da Velika Britanija ne napusti EU, a da i Češka najavljuje tu mogućnost. Pravo pitanje je zašto mi idemo tamo, u šta oni koji su već tamo sumnjaju”, poručio je Špirić.

Prema njegovim riječima, SNSD treba da njeguje i razvija evropske standarde.

“Nije bitno kada ćemo i da li ćemo postati članovi EU, već je bitno da svaki dan uređujemo Republiku Srpsku i razvijamo standarde primjerene standardima članica Unije”, rekao je Špirić, dodajući da unutrašnje nestabilnosti dolaze iz BiH koja je, na žalost, nedovršen projekat.

Špirić je juče kao član delegaciji SNSD-a, koju su predvodili predsjednik stranke Milorad Dodik i potpredsjednik Željka Cvijanović, prisustvovao u Prijedoru sastanku sa predstavnicima gradskog i opštinskih odbora SNSD-a Izborne jedinice jedan, a potom i tribini pod nazivom “Riječ predsjednika”.

Tekst – SRNA
Foto – Aleksandar Drakulić – www.prijedordanas.com