pressrs-almir-posaoAlmir Hodžić (24), koji je kao jedan od pet najboljih diplomaca Pravnog fakulteta u Banjaluci do juče čuvao ovce u Donjoj Ljubiji kod Prijedora, konačno je dobio stalno zaposlenje u struci!

U firmi „Arifagić investment“ iz Kozarca kod Prijedora već je imao svoj prvi radni dan.

-Toliko je dobro prošlo da bih svaki dan trčeći mogao da dolazim na posao. Firma je ozbiljna, a dodatni razlog što sam prihvatio da tamo radim je pomoć u nastavku školovanja jer planiram da magistriram na polju poslovnog i finansijskog prava – kaže Almir i dodaje da je u međuvremenu dobijao razne poslovne ponude.

-Mnogi su obećavali, čestitali mi i tapšali me po ramenu. Ponuda je bilo iz inostranstva, Hrvatske, sa privatnih fakulteta, ali ovo je bila jedina iz zemlje. Zahvaljujem se gospodinu Arifagiću, Pressu RS koji je javnosti preneo moju priču i uticao na to da se zaposlim. Inače, zanimljivo je da se i ova firma, između ostalog, bavi uzgojem stoke kao što sam ja to do juče radio na porodičnom imanju, ali to je život – ističe Hodžić.

Jusuf Arifagić, vlasnik ove firme koja se u javnosti pročula i po kvalitetnim norveškim govedima i tzv. hotelu za krave, navodi da je Press RS pričom o Hodžiću uradio pravi posao jer bi u suprotnom ovaj kvalitetni Prijedorčanin verovatno i dalje bio „skriven“ u brdima.

-Vaše novine su nas povezale, a Almir je sa našom kompanijom potpisao ugovor zastalno. Iako nemamo mogućnost da zaposlimo sve najbolje mlade stručnjake, mislim da je to poruka da ovde moramo da ostanemo i radimo, te da u ovoj zemlji ima budućnosti za sposobne i fakultetski obrazovane ljude. U svakom slučaju, ulažemo i ulagaćemo u njihovo dalje obrazovanje jer, ako nastavimo da ih puštamo u inostranstvo kao gotov proizvod, uskoro ćemo imati ogroman problem sa nedostatkom adekvatne radne snage – objašnjava Arifagić koji je u nuđenju posla preduhitrio poznatu hrvatsku „HRM M SAN grupaciju“.

Podsećamo, priča o Hodžiću koji je postao skica (ne)zapošljavanja mladih i obrazovanih u RS i BiH odjeknula je u celom regionu. Tako su čitaoci mogli da saznaju da je u polju radio od 10 do 12 časova dnevno vozeći traktor, baveći se stočarstvom i obavljajući druge poljoprivredne radove.

Inače, Hodžić je fakultet upisao 2009. godine i završio ga u roku. Tokom osnovnog i srednjeg obrazovanja bio je najbolji učenik sa prosekom ocena 5,00, a celo školovanje bio je stipendista grada Prijedora i Ministarstva prosvete i kulture RS.

-Uvek sam verovao da najbolji mogu da nađu posao… Sve ispite sam dao na vreme. Tokom studija nikad nisam pao ni na jednom ispitu. Sve vreme pomagao sam roditeljima u poljoprivrednim radovima jer smo od toga preživljavali i finansirali moje studiranje – rekao je ranije Almir, a ostaće zapamćena njegova izjava da se od 10 najboljih studenata iz njegove generacije na pravnom fakultetu zaposlilo samo troje.

-Ima pasivnosti mladih, ali korupcija i nepotizam su na ovom polju postali rak-rana društva – objasnio je ranije naš sagovornik.

Press RS