srna-upisna politika prijedorGrad Prijedor dostavio je Ministarstvu prosvjete i kulture Republike Srpske upisnu politiku za iduću školsku godinu, dokument koji Odjeljenje za društvene djelatnosti već godinama priprema u saradnji sa Agencijom za ekonomski razvoj “PREDA-PD” i aktivima direktora škola.

Načelnik Odjeljenja za društvene djelatnosti grada Prijedora LJiljana Babić rekla je da se Gradska uprava u Prijedoru već godinama ne rukovodi ad hok rješenjima nego činjenicom da se sve posljedice upisne politike ne osjete sutra nego za nekoliko godina ili decenija jer se tada vide na zavodima za zapošljavanje.

“Ministarstvo je ove godine insistiralo na trogodišnjima zanimanjima, a to je odavno u našim planovima prioritet. Međutim, i uprkos informativnim kampanjama o lakšem zapošljavanju, učenici i dalje ne žele deficitarne zanate poput obućarskog i slično”, rekla je Babićeva na konferenciji za novinare.

Ona je naglasila da je ovo odjeljenje anketiralo 668 učenika devetih razreda od ukupno 676, te da ima interesovanja za sva zanimanja i da su prioriteti medicinski i elektrotehnički profili.

“U šest srednjih škola upisaćemo po pet odjeljenja sa po 24 učenika, dok će u srednju muzičku biti upisano jedno odjeljenje, a u centar `Sunce` tri odjeljenja sa po četiri učenika, s obzirom na to da je riječ o djeci sa posebnim potrebama”, navela je Babićeva.

Ona je dodala da će sva djeca iz grada Prijedora biti upisana u prvi razred srednjih škola, kao i da se očekuje jedan broj djece iz okolnih opština i da jedan broj djece iz mjesnih zajednica koje gravitiraju ka Banjaluci bude upisano u tom gradu.

“Imamo potpuno ispunjenu upisnu politiku i upućena je ka Ministarstvu”, rekla je Babić.

Valentina Sovilj, predsjednik Aktiva direktora srednjih škola prijedorske regije, gdje osim opština prijedorske regije pripadaju i Srbac, Prnjavor i Gradiška, sa ukupno 16 srednjih škola, rekla je da po uzoru na Prijedor od lani i druge škole u Republici Srpskoj izrađuju svoje upisne politike.

“Grad je ponudio i neka zanimanja što se izučavaju negdje drugdje, ali na našoj strani je kvalitet i tu smo jedna od vodećih lokalnih zajednica u Republici Srpskoj. Kvalitet nastave je nešto na čemu Ministarstvo takođe insistira i to je ono što nam je jača strana”, ocijenila je Sovilj.

Ona je dodala da se insistira i na upisu proizvodnih i zanatskih zanimanja.

Grad Prijedor jedna je od rijetkih lokalnih zajednica u BiH koje imaju Savjet za obrazovanje i zapošljavnje, koji se, između ostalog, bavi i upisnom politikom.

SRNA