pressrs-presuda za rambovo ubistvoKantonalni sud u Bihaću osudio je Harisa Gredelja iz Prijedora, Mehmeda Rekića iz Velike Kladuše i Sabahudina Ikeljića iz Prijedora na ukupno 18 i po godina zatvora zbog ubistva Nedžada Kličića (36), zvanog Rambo, iz Cazina.

Odlukom sudskog vijeća Gredelj i Rekić osuđeni su na po šest i po godina, dok je Ikeljiću izrečena kazna od pet i po godina zatvora. Svi su oglašeni krivim za planiranje i saučesništvo u zločinu. Direktni izvršilac ubistva Mervan Šljivar je u bjekstvu i za njim je raspisana potjernica. Javno je poznato da se Šljivar krije u Ljubljani, gdje je nedavno ranjen u jednom vatrenom obračunu, ali njegovo izručenje nije moguće budući da ima državljanstvo Slovenije.

Cazinski Rambo ubijen je 14. septembra 2014. godine u kafe-baru “Gold” u naselju Ostrožac, kod Cazina. U presudi se navodi da su Gredelj, Ikeljić, Rekić i Dragan Pavlović iz Prijedora sa Šljivarom došli pred “Gold” automobilima “opel astra” i “pasat”, znajući da se Kličić nalazi u lokalu. Naoružani i maskirani fantomkama ušli su u lokal, a Pavlović je ostao na ulaznim vratima da bi spriječio ulazak i izlazak gostiju. U presudi se navodi da su svi imali rukavice na rukama, a Gredelj je bio naoružan automatskom puškom, Ikeljić puškomitraljezom, Rekić aluminijumskom palicom, dok je Šljivar nosio pištolj, kalibra devet milimetara.

– Po ulasku u lokal naredili su gostima da legnu na pod. Gredelj i Ikeljić su puške uperili u goste, a Rekić je palicom lupao inventar, čime su Šljivaru omogućili da neometano priđe Kličiću, koji je sam sjedio u loži. Šljivar je više puta pištoljem po glavi udario Kličića, a potom ga oborio na pod i ispalio mu jedan hitac u glavu, od čega je na mjestu ostao mrtav – navodi se u presudi.

Motiv ubistva bili su raniji sukobi i poremećeni odnosi između Šljivara i ubijenog Kličića. U obrazloženju presude navodi se da je tokom suđenja tužilaštvo van svake razumne sumnje dokazalo krivicu optuženih. Isti stav imali su svi članovi sudskog vijeća budući da je odluka donesena jednoglasno. U presudi se navodi da je u izrečenu kaznu optuženima uračunato vrijeme provedeno u pritvoru, a dužni su i da plate troškove krivičnog postupka. Presuda nije pravosnažna i obje strane u postupku imaju pravo žalbe.

Nedžad Kličić Rambo široj javnosti je bio poznat po video-klipu “Born for action”, u kojem s ilegalnim oružjem glumi svog istoimenog idola.

Press RS