dani zime na kozari-otvaranje (2)Ministar uprave i lokalne samouprave Republike Srpske Lejla Rešić prisustvovaće u nedjelju, 31. januara, otvaranju desete privredno-turističke manifestacije “Dani zime na Kozari”, najavljeno je iz resornog ministarstva.

Očekuje se da će jubilarna manifestacija imati isti ili veći odziv od prošlogodišnjeg, kada je bilo oko 6.000 posjetilaca.

Slađana Jović iz Turističke organizacije grada Prijedora najavila je da će deset autobusa biti na raspolaganju građanima Prijedora u nedjelju, 31. januara, sa polascima od 9.00 do 10.00 časova ispred Sportske dvorane “Mladost” i povratkom u 15.30 časova sa Kozare.

dani zime-arhiva“Autobuski prevoz je besplatan, a ulaznica u Nacionalni park `Kozara` koštaće jednu umjesto dvije marke, koliko je redovna cijena. Sve kupljene ulaznice učestvuju u tomboli koja toga dana organizujemo na Mrakovici”, rekla je Jovićeva.

Ona je navela da se za sportska takmičenja prijavilo deset ekipa iz Prijedora, Srpca, Dervente, Kostajnice, Oštre Luke, Kozarske Dubice, Banjaluke i Gradiške, a za gastro takmičenja 23 ekipe iz Prijedora, Srpca, Dervente, Kostajnice, Oštre Luke, Kozarske Dubice, Banjaluke, Gradiške, Sanskog Mosta i Broda.

Novčane nagrade za najbolje sportske ekipe su 250, 150 i 100 KM, dok je za sve učesnike gastro takmičenja predviđeno po 100 KM za nabavku materijala potrebnog za pripremu čorbe u kotliću.

dani zime na kozari 2016“Gastro takmičenja po prvi put razdvajamo u tri kategorije, i to lovačka udruženja, srednje škole, te planinari i izviđači”, dodala je Jovićeva.

Turistička oganizacija grada Banjaluka organizovaće besplatan prevoz za sve ljubitelje i poštovaoce manifestacije “Dani zime na Kozari”.

“Polazak je planiran 31. januara, u 9.00 časova, sa stare autobuske stanice, a na raspolaganju će biti dva autobusa”, saopšteno je iz Turističke organizacije grada Banjaluka.

Besplatni autobusi za građane Kozarske Dubice polaze u 9.00 časova ispred tamošnje sportske dvorane, a za građane Gradiške u 8.00 časova ispred zgrade opštine.

U oganizaciji Kluba ekstremnih sportova “Albatros” iz Prijedora danas se održava planinarski marš, dok se, zbog nedostatka snijega, ski kup otkazuje.

Centralni događaji počinju 31. januara polaganjem vijenaca na spomenik poginulima u Drugom svjetskom ratu na Mrakovici u 10.30 časova i svečanim otvaranjem manifestacije na platou kod spomenika na Kozari u 11.00 časova, dok je proglašenje pobjednika i zatvaranje najavljeno za 15.30 časova.

Manifestaciju organizuju turističke organizacije Prijedora i Kozarske Dubice i Nacionalni park “Kozara”, pokrovitelji su grad Prijedor, ministarstva trgovine i turizma i uprave i lokalne samouprave, a među prijateljima manifestacije prvi put od ove godine je i kompanija “M:tel”.

Tekst – SRNA
Foto arhiva – Aleksandar Drakulić – www.prijedordanas.com
Video – RTRS