radio-amateri-skupstinaU Republici Srpskoj veću pažnju treba posvetiti radio-amaterima, koji mogu mnogo da pomognu, kao što je to bio slučaj tokom nedavnih poplava, zaključeno je juče na Izbornoj skupštini Saveza radio-amatera Srpske.

Jovica Knežević, predsjednik Radio-amaterskog kluba “Kozara” iz Prijedora, koji je bio domaćin skupštine, kaže da je najviše diskusije među delegatima izazvalo učešće radio-mreže za opasnost tokom poplava.

On je rekao novinarima da je problem što radio-amatere ne shvataju dovoljno ozbiljno.

“Mnogi radio-amatere smatraju amaterima, a mi smo diplomirani inženjeri informatike i elektronike, koji svojim znanjem možemo da doprinesemo bilo kakvom vidu komunikacije kada telefonska zakaže, kao što se to desilo prilikom poplava i tek nas se onda neko sjetio”, rekao je Knežević.

On kaže da su delegati zaključili da treba veću pažnju posvetiti radio-amaterima, a ne da se oni sami moraju nametati da bi pomogli.

“Teško je uz sve moguće savremene vidove komunikacije interneta i mobilne telefonije, radio-amaterstvo dovesti na ono mjesto koje mu u društvu opravdano pripada, jer mi ne tražimo puno, a sigurno ćemo daleko više pružiti”, rekao je Knežević.

On je naveo da je Radio-amaterski klub iz Prijedora maksimalno bio angažovan u pomoći prilikom komunikacije i pružanja pomoći na terenu tokom poplava.

“Naši članovi su podijelili više od 2.000 paketa Crvenog krsta i obezbijedili svu moguću komunikaciju u vezi sa čišćenjem grada poslije poplava”, rekao je Knežević.

Izborna skupština okupila je 23 delegata iz deset radio-amaterskih klubova iz cijele Republike Srpske, a za predsjednika Saveza radio-amatera Republike Srpske izabra je Slobodan Prtilo iz Trebinja.

Radio-amaterski klub “Kozara” iz Prijedora, koji ove godine proslavlja 60 godina postojanja, radi na uspostavljanju kontakta sa Elektro-tehničkom školom gdje bi bila otvorena radio-amaterska sekcija.

SRNA