rtrs-dan rs-prijedorDan i Krska slava Republike Srpske obilježava se raznim manifestacijama širom Srpske.

Povodom krsne slave Svetog arhiđakona Stefana i Dana Republike Srpske u Mrkonjić Gradu su potpredsjednica Narodne skupštine Željka Stojčić, delegacija opštine i Opštinske boračke organizacije, položili vijence na centralni spomenik poginulim borcima u Otadžbinsko odbrembenom ratu.

Centrano spomen- obilježje nalazi se na Trgu srpske vojske ispred Kulturnog centra “Petar Kočić” i svjedoči o velikom doprinosu boraca s područja mrkonjićke opštine stvaranju Republike Srpske.

Dan Srpske obilježava se i u Istočnom Sarajevu. U parku “Gavrila Principa” večeras će biti održan koncert Miroslava Ilića, koji će naša Televizija direktno prenositi. Ulice su svečano ukrašene, a zastave Srpske vijore se i sa prozora brojnih stanova.

Iako vrijeme nije idealno, Dan Republike u Hercegovini protiče u svečarskoj atmosferi. Srpskim trobojkama okićeni su balkoni, krovovi, automobili a ulice Trebinja danas su u bojama zastave Republike Srpske.

Obilježavanje praznika počelo je juče dijeljenjem promotivnog materijala na gradskim ulicama i graničnim prelazima.

Za večeras je planiran i veliki vatromet u organizaciji gradske boračke organizacije, u toku dana svečani prijem u gradskoj upravi.

Slična atmosfera je i u ostalim mjestima u istočnoj Hercegovini, u čast velikog praznika, Dana Republike Srpske.

Ipak ne protiče sve bez incidenata. Saznajemo da je na Zupcima kod Trebinja nasilno oboren stub na kojem je juče istaknuta srpska zastava, a sama zastava uklonjena. Počinioci su zasada nepoznati.

Kao i širom Republike Srpske, potkozarske opštine i grad Prijedor okićeni su zastavama, u Kozarskoj Dubici večeras će biti održan koncert, povodom proslave Dana Republike. Riječ je o koncertu Dejana Petrovića i Big bend orkestra, kojem će predhoditi nastup Etno grupe Moštanica. Organizatori su potvrdili da je sve spremno te pozvali sve građane Potkozarja da uz zvuke prve trube Guče, kuvano vino i spektakularni vatromet, proslave Dan Republike Srpske. Manifestacija počinje u 21 čas na trgu u Kozarskoj Dubici.

S obzirom na to da su većina opština prijedorske regije pogranične opštine, značaj vojske u proteklom odbrambeno- otadžbinskom ratu ali i danas institucija, je neizmjeran.

Na Dan Republike Srpske i Krsnu slavu Svetog arhiđakona Stefana služen je parastos poginulim borcima u Crkvi romanijska Lazarica i prislužene svijeće na vojničkom groblju Mali Zejtinlik na Sokocu.

Služenjem parastosa i polaganjem vijenaca na centralno spomen-obilježje poginulim borcima odbrambeno-otadžbinskog rata u Gradišci je danas obilježen Dan Republike Srpske i godišnjica otkrivanja i osveštenja centralnog spomen-obilježja poginulim borcima sa područja ove opštine.

Udruženje “Veterani Republike Srpske” iz Petrova organizovali su kolonu motornih vozila koja je bila okićena zastavama Republike Srpske i Srbije, koje su provezli putem od Karanovca do manastira Ozren.

U Derventi je povodom Dana Republike Srpske – Svetog ahriđakona Stefana ispred Centralnog spomen-obilježja služen parastos za 608 poginulih boraca Vojske Republike Srpske, položeni vijenci i prislužene svijeće.

Služenjem parastosa i polaganjem cvijeća na centralni spomenik i u spomen-sobi poginulim borcima i civilima u posljednjem otadžbinskom ratu, u Modriči je danas obilježen Dan Republike Srpske i krsna slava – Sveti arhiđakon i prvomučenik Stefan. Nakon parastosa u hramu Uspenja Presvete Bogorodice, na centralno spomen-obilježje vijence su položili predstavnici opštine, organizacija i udruženja proisteklih iz posljednjeg i prethodnih odbrambenih ratova i predstavnici brojnih ustanova i privrednih preduzeća iz Modriče.

Brojni građani na svojim objektima istakli su zastave Srpske.

RTRS