muzej kozare-izlozba-kriva rijeka (2)Muzej Kozare organizovao je u 2015. godini 19 izložbi, što je znatno više od uobičajenog dosadašnjeg prosjeka od jedne izložbe mjesečno.

Direktor Muzeja Kozare Zoran Radonjić rekao je da ova ustanova u novo ljeto ulazi s arheološkom izložbom “Lokalitet Đurđevac – Kriva Rijeka” koju posjetioci mogu pogledati do 5. februara, ocijenivši da je cijela 2015. godina bila veoma plodna kada je riječ o arheologiji.

“Imali smo dvije izložbe – o ranovizantijskim bazilikama u Bakincima i o preliminarnim rezultatima istraživanja manastira Đurđevac, a aktuelna izložba je treća. Imali smo i nastavak saradnje sa Univerzitetom u Kembridžu na geoarheološkim istraživanjima lokaliteta Zecovi i Topića brdo, kao i istraživanja lokaliteta Đurđevac”, naveo je Radonjić.

Prema njegovim riječima, saradnja sa Kembridžom je višestruko korisna jer se istraživanja finansiraju iz eksternih izvora gdje su stručnjaci sa čuvenog univerziteta zainteresovani isključivo za naučni aspekt, dok sve što pronađu ostavljaju Muzeju Kozare.

“Za razliku od toga projekta u kojem je finansiranje obezbijeđeno, istraživanje lokaliteta Đurđevac finansira se iz lokalnih izvora gdje, osim Muzeja Kozare i Zavičajnog muzeja iz Gradiške, učestvuju grad Prijedor i opština Kozarska Dubica a očekujemo i dodatnu podršku pojedinaca i pravnih subjekata”, rekao je Radonjić.

Autori izložbe “Lokalitet Đurđevac – Kriva Rijeka”, arheolozi Dalia Tubin i Daniela Radosavac, koja je kustos arheološke zbirke Muzeja Kozare, ističu da je istraživanje ovog lokaliteta na granici između grada Prijedora i opštine Kozarska Dubica počelo 2014. godine i da se zasad barata samo pretpostavkama, a da će se do sigurnijih podataka doći u nastavku istraživanja narednih godina.

“Riječ je o potpuno neistraženom lokalitetu starog srpskog manastira iz 13. ili 14. vijeka koji se pominje u Šematizmu Srpsko-pravoslavne mitropolije banjalučko-bihaćke iz 1901. godine i u Arheološkom leksikonu BiH iz 1988. godine”, rekla je Radosavac Srni.

Prema njenim riječima, riječ je o velikom zdanju dužine 21 i širine sedam metara, što upućuje na značaj za stanovništvo kao i na mogućnost da se u blizini nalaze groblje, zvonik i prateći objekti kao dio većeg crkvenog kompleksa.

“Pronađeno je mnogo ulomaka fresaka, ali zasad ne možemo tvrditi ništa više od toga da je zdanje bilo unutra oslikano. Nađeni su brojni željezni klinovi koji su držali konstrukciju, manastirski ključ, sječivo, grob i dio časne trpeze u oltaru, kao i kamena plastika koja je imala i dekorativnu i funkcionalnu ulogu”, navela je Radosavac.

Na izložbi su autorke fotografijom, tekstom i pronađenim eksponatima hronološki predstavile iskopavanje lokaliteta Đurđevac od septembra 2014. do danas.

Muzej Kozare od ove godine imaće tri stalne postavke u centralnoj zgradi umjesto dosadašnje jedne budući da je preuređenjem unutrašnjosti i nabavkom opreme omogućen prostor za stalne izložbe iz likovne, etnološke i arheološke zbirke.

SRNA