sipa u akcijiPostupajući po nalogu tužitelja iz Posebnog odjela za ratne zločine, policijski djelatnici SIPA, na području Prijedora lišili su slobode osumnjičenog Dragoju Zmijanjca (1951).

Osumnjičeni je pod istragom Tužiteljstva BiH i osumnjičen je da je za vrijeme širokog i sistematičnog napada vojske i policije RS na bošnjačko civilno stanovništvo na području Prijedora, postupao protivno odredbama međunarodnog humanitarnog prava i Ženevskih konvencija o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata.

On se tereti da je obučen u maskrinu vojnu odoru i naoružan automatskom puškom, u julu 1992. godine, došao u kuću jednog civila bošnjačke nacionalnosti, koji je nakon toga izveden iz kuće, a optuženi ga je sve vrijeme pratio sa uperenom puškom, nakon čega je optuženi lično i izravno, pucajući iz vatrenog oružja, usmrtio navedenog civila, koji je ostao ležati na cesti.

Nakon toga, osumnjičeni je uputio prijetnje članovima porodice ubijenog, koji su nakon tog događaja, odvedeni u logore na području Prijedora, gdje su preživjeli teške torture i zlostavljanja, te nakon toga prognani sa područja Prijedora.

Osumnjičeni Zmijanjac Dragoja se tereti da je počinio kazneno djelo-zločin protiv čovječnosti iz članka 172. KZ BiH.

Osumnjičeni će tokom dana biti sproveden postupajućem tužitelju, koji će ispitati osumnjičenog i nakon toga donijeti odluku o daljim aktivnostima u predmetu.

Fokus.ba

Vezane vijesti

HAPŠENJE U PRIJEDORU ZBOG RATNOG ZLOČINA
http://www.prijedordanas.com/?p=37057

sipa sipa