generacija bez kosti-premijera (7)Kamerni teatar u Sarajevu često ugošćava pozorišta, glumce, reditelje, pisce i umjetnike koji nisu direktno povezani sa ovom kućom, kako domaće, tako i internacionalne.

Pozorište Prijedor su ugostili tri puta. Na njihovoj sceni su se igrale predstave Djelidba, Feničanke materijali i Generacija bez kosti.

„Mi smo upoznati sa radom Pozorišta Prijedor, već dugi niz godina i krasi nas jedna lijepa saradnja kroz gostovanja ovog pozorišta kod nas. Ja bih mogao samo da se zahvalim što su došli i uljepšali nam veče sa jednom jako kvalitetnom predstavom i da napomenem da su vrata našeg Kamernog teatra uvijek otvorena za ovaj ansambl.“, rekao je Emir Hadzihafizbegović, direktor Kamernog teatra u Sarajevu.

Kako sami glumci priznaju, igranje predstave u Sarajevu je bilo zahtjevnije, koliko zbog zvučnih imena iz svijeta glume i režije koja su se našla u publici, toliko i zbog same koncepcije Kamernog teatra, u kojoj publika i glumci dijele isti prostor i tako postaju prisniji i intimniji.

„Trema je uvijek prisutna, ali je večeras bila intenzivnija. Sama scena Kamernog teatra se razlikuje od scene u Prijedoru i Banjaluci, morali smo da se adaptiramo na prostor, ali i na saznanje da u publici sjede imena koja su nam uzori. Zbog svega smo svi nastojali dati što više od sebe, kako bi se predstava odigrala što bolje.“, rekla je Ena Radovanović koja tumači lik djevojčice u predstavi.

Predstava Generacija bez kosti, po motivima iz dramskog teksta Hadersfild, Uglješe Šajtinca, a u režiji Darka Cvijetića, premijerno je odigrana 29. septembra u Pozorištu Prijedor.

Do sada bilježi gostovanja u Narodnom pozorištu Republike Srpske i u Kamernom teatru u Sarajevu, u četvrtak, 10.12.

generacija bez kosti-premijera (6)Reditelj predstave, Darko Cvijetić ističe da, iako ovo nije bilo prvo gostovanje Pozorišta Prijedor i njegovih predstava na ovoj sceni, ipak nije mogao da izbjegne tremu:

„Kada sam čuo da je čovjek došao vozom iz Zagreba samo kako bi pogledao našu predstavu, ostao sam zaprepašten. To je zaista velika čast i odgovornost cijelom našem timu.

Pored toga, ušao sam među prvima u salu i posmatrao publiku koja je ulazila. Kada vidite imena poput Emira Hadžihafizbegovića, Mirsada Tuke, Senada Bašića, Emira Jukića, Feđe Isovića i drugih kako ulaze, ne može da vam bude svejedno.“, reako je Darko i dodao:

„Prije predstave sam razgovarao sa novinarkom Al Jazeere, Saidom Mustajbegović, u vidu nekog prije ugovorenog intervjua. Nismo mogli mnogo da razgovaramo o predstavi jer je prethodno nije pogledala, pa smo se dogovorili da ćemo razgovarati o samom komadu nakon izvedbe. Po završetku predstave, Saida mi je prišla u suzama, zagrlila me i rekla „Ti si moj brat!“, dalja priča nije ni bila potrebna.“

Reakcija pomenute novinarke nije bila jedinstvena, publika je uglavnom izlazila u suzama i sa riječima hvale iz pozorišne sale Kamernog teatra.

„Predstava je zaista izvanredna. Jedan brutalni šamar realnosti iz prošlosti, sadašnjosti, a i budućnosti, ako se ne osvrnemo oko sebe. Ostao sam zatečen. Nisam očekivao ovakav prodor u suštinu i moje generacije, a i mlađih generacija sa ovih prostora. Možda sada pričam nepovezano, ali mi treba vremena da pohranim ovo što sam upravo odgledao, jer sam i potresen i srećan u isto vrijeme.“, rekao je Omer Mušić, penzioner iz Sarajeva, zaljubljenik u Pozorište.

„Po mom mišljenju, predstava je uspjela ako mi nametne poruku. Ova me je navela da razmišljam ko sam i gdje sam i, ne samo ja, nego svi ljudi oko mene. Bravo! Svaka čast, oduševljen sam!“, rekao je student književnosti, Stefan.

„Na početku sam bila skeptična. Mislila sam da će predstava da bude premračna i preteška za mene, ali sam ubrzo promijenila mišljenje. Vidi se da su uložili veliki trud i ne bih mogla da izdvojim nikog. Svi su mi bili jako dobri. Ali, najviše mi se sviđa povezivanje Prijedora i Sarajeva kroz kulturu. Svaki korak u tom smislu je doborodošao i jedva dočekan.“, rekla je Fikreta Hasanić.

Generaciju bez kosti u Kamernom teatru su gledali i studenti Akademije dramskih umjetnosti u Sarajevu, koji trenutno rade na komadu Hadersfild, po čijim je motivima rađena ova predstava.

„Jako zanimljiva predstava. Ima mnogo elemenata o kojima bi se dalo diskutovati i o kojoma bih volio da diskutujem sa rediteljem, kao recimo način na koji je postavljena, odnos medju glumcima, odnos glumaca prema samoj postavci predstave. Što se tiče same izvedbe, smatram da je fantastična i držala je moju pažnju od početka do kraja, a to je zaista rijetkost u mom slučaju.“, rekao je Antonio, student Akademije dramskih umjetnosti Sarajevo.

Ovo je treće gostovanje Pozorišta Prijedor u Kamernom teatru. Do sad su gostovali sa predstavama Djelidba i Feničanke materijali, ali je prva predstava našeg ansambla koju je pogledao Senad Bašić, glumac koji tumači lik Faruka Fazlinovića u seriji „Lud, zbunjen, normalan“

„Došao sam na nagovor Branka Jankovića, sa kojim radim na seriji Lud, zbunjen, normalan. Nisam se pokajao. Predstava je vrlo gledljiva, vrlo interesantna. Volim da kažem da, kada mi prestava nije dobra, ja izađem iz teatra i boli me glava, a evo sada sam nasmijan.

Smatram da je ovo što su uradili vrlo interesantno, ali i vrlo zahtjevno. Ali oni su našli jako dobar ključ za otključavanje svih tih problema, da su me naprosto fascinirali.“, rekao je Senad.

Na obostrano zadovoljstvo, još jedno gostovanje Pozorišta Prijedor u Kamernom teatru se završilo uspješno.

Dalja saradnja je veoma izvjesna, domaćini su naglasili da su voljni zaigrati jednu od svojih jedanaest živih predstava na daskama pozorišta u gradu na Sani.

Tekst – S.Šodić
Foto – Aleksandar Drakulić – www.prijedordanas.com