pomoc iz maribora (1)U Kolo srpskih sestara u Prijedoru stigla je humanitarna pošiljka sa više od 20 tona robe, uglavnom hrane, pelena, dječije hrane i vode, koje su za Prijedorčane ugrožene poplavom prikupili članovi Srpske crkvene opštine Maribor od vjernika i ostalih građana ovog slovenačkog grada.

Predstavnik ove crkvene opštine jerej Savo Kosojević naveo je da su, uz pomoć Srpskog kulturnog društva u Mariboru, pomoć počeli da prikupljaju u nedjelju uz blagoslov NJegove svetosti patrijarha srpskog Irineja, te da su i sami iznenađeni odzivom stavnovnika ovog grada.

“Otvorili smo crkvu i prikupljali pomoć od vjernika i svih ljudi dobre volje koji su donosili hranu, odjeću, vodu tako da smo ovdje došli sa značajnom količinom prikupljene pomoći koja će, nadamo se, stići do svakog ugroženog stanovnika ovog grada”, rekao je Kosojević.

pomoc iz maribora (2)Predstavnik Srpskog kulturnog društva u Mariboru Miloš Rustić, koji je bio u pratnji ove humanitarne pomoći, ističe da mu je bila čast da bude učesnik ove akcije.

“Prikupljenu pomoć djelimično ćemo proslijediti u Srbiju, a otvorili smo i žiro-račun, te očekujemo i znatan priliv novčanih sredstava koje ćemo kasnije uručiti najugroženijim područjima”, rekao je Rustić.

Protojerej Ranko Maletić zahvalio je za pomoć i dodao da će paketi biti dijeljeni direktno korisnicima na terenu uz podršku Kola srpskih sestara.

Predsjednica Kola srpskih sestara Jadranka Mijić, uz zahvalnost humanim ljudima iz Maribora, navela je da je već podijeljena pomoć SPC iz Zagreba koja je prva stigla u Prijedor, te da su se u akciju pomoći ugroženim sugrađanima uključili i mnogi Prijedorčani.

pomoc iz maribora (3)“Istakla bih studente Visoke medicinske škole koji su dostavili svoje pakete pomoći i koji su sa nama na terenu dijelili pakete mještanima Tukova i Gomjenice”, rekla je Mijićeva.

Ona je dodala da se paketi dijele “iz ruke u ruku” i od kuće do kuće, tako da se nadaju da će narednih dana stići da obiđu sve mještane poplavljenih naselja u Prijedoru.

SRNA