cjb-petogodisnji rezultatiNa području Centra javne bezbjednosti /CJB/ Prijedor u proteklih pet godina evidentirano je 4.268 saobraćajnih nesreća sa 2.063 stradala lica, među kojima je 130 poginulih, 386 teže i 1.547 lakše povrijeđenih lica, izjavio je načelnik Sektora policije u Centru Sretoja Vujanović.

“U 96 saobraćajnih nezgoda sa smrtno stradalima poginulo je 40 vozača, 14 putnika u vozilu, 14 biciklista, 17 motociklista i 31 pješak. Četvrtina od ukupno stradalih su pješaci, vozači bicikla i vozači mopeda i motocikla”, rekao je Vujanović na konferenciji za novinare u Prijedoru na kojoj je predstavljen plan preventivnih i represivnih aktivnosti u saobraćaju za 2014. godinu.

On je naveo da u prosjeku godišnje gine 23 lica, teško povrijeđeno biva 60 lica, a lakše povrijeđeno 250 ljudi. “Ti su podaci poražavajući i cilj plana je da se te negativne tendencije promijene. Tražimo uključivanje svih subjekata zainteresovanih za bezbjednost u saobraćaju”, istakao je Vujanović.

On je najavio da će preventivne mjere biti usmjerene ka školskoj populaciji i mlađim vozačima, gdje će se kroz predavanja po školama i medijske kampanje ukazivati na potrebu korištenja bezbjednosnog pojasa, sjedalica za djecu, kacige i fluorescentnog prsluka za vozače bicikla, motocikla i mopeda.

“Represivne mjere ogledaće se u pojačanoj kontroli prekoračenja brzine i učestvovanja u sobraćaju pod dejstvom alkohola uz nultu toleranciju”, dodao je Vujanović.

CJB Prijedor će plan preventivnih i represivnih aktivnosti u saobraćaju za 2014. godinu provoditi od marta do septembra, a u oktobru će analizirati ostvarene rezultate ovog plana.

Iz CJB Prijedor je za sutra najavljen seminar o temi “Najčešće zablude u bezbjednosti saobraćaja” u saradnji sa Auto-moto savezom Republike Srpske, a u okviru projekta “Jačanje kapaciteta saobraćajne policije i lokalne samouprave”.

Učestvovaće i predstavnici Ministarstva unutrašnjih poslova Srpske, Agencije za bezbjednost saobraćaja Srpske, dok će predavanje održati profesor Saobraćajnog fakulteta u Beogradu Krsto Lipovac.
SRNA