pavic-silerAmbasador Švedske u BiH Fredrik Šiler izjavio je danas da je Prijedor mnogo više postigao nego druge sredine u BiH kada je riječ o međunacionalnim odnosima, ekonomskom razvoju i otvaranju novih radnih mjesta.

“Ali, i Prijedoru je, kao i drugim dijelovima Evrope, potrebna pomoć u ekonomskom razvoju, kao što je potrebna i nada za mlade nezaposlene ljude. Zbog toga ćemo ponovo doći u Prijedor i o tome razgovarati”, rekao je Šiler novinarima nakon razgovora sa rukovodstvom grada, dodajući da je najviše zainteresovan da pomogne procesu pristupanja EU.

On kaže da je Hamdija Jusufagić koji je rođen u Švedskoj, a porijeklom iz Kozarca, osnovao firmu “Sistem verifikejšen”, danas jednu od vodećih kompanija u IKT sektoru sa oko 200 zaposlenih.

“On i njegova kompanija postali su viši savjetnici švedske Ambasade i zajedno s njima planiramo uraditi više posla u BiH, uključujući, po mogućnosti, i ovu regiju”, dodao je Šiler.

Gradonačelnik Prijedora Marko Pavić zahvalio je švedskoj vladi, Ambasadi u BiH i švedskom narodu za svu pomoć koja je u ovaj grad stigla, uglavnom, putem Švedske agencije za međunarodni razvoj /SIDA/, ističući da je riječ o “mnogo novca”.

“Sva ulaganja su uglavnom u razvojne programe, što nam otvara perspektive za dalju saradnju, naročito u nabavku opreme za `Komunalne usluge“i uređenje regionalne deponije, kao i u projekte Agencije za ekonomski razvoj `PREDA-PD`. Zamolio sam da se i u tekućim programima GOLD i FARMA ima u vidu kvalitetna realizacija dosadašnjih projekata u Prijedoru”, rekao je Pavić.

On je dodao da u Švedskoj živi veliki broj Prijedorčana i da očekuje da se i na osnovu toga pospješi saradnja.

“Nismo fokusirani samo na donatorska sredstva, mi želimo otvorenu privrednu saradnju. Ponovo ćemo se sastati u avgustu kada ćemo uključiti i biznismene našeg porijekla iz Švedske i razgovarati o nekim drugim projektima”, najavio je Pavić.

SRNA