stab-sjednica 20maj-veceVoda u Prijedoru ispravna je za piće i snabdijevanje grada u potpunosti je stabilizovano, potvrdio je večeras gradonačelnik Marko Pavić.

“Cisterne sa vodom za piće od sutra više neće biti u gradu, već na području Gaćana, Miljakovaca, Čarakova i Rasavaca, budući da tamo nema vodovoda i da se stanovništvo vodom snabdijeva iz bunara koji su poplavljeni”, rekao je Pavić nakon sjednice Štaba za vanredne situacije.

On je potvrdio da će pripadnici Vatrogasne jedinice sutra pružati pomoć u ispumpavanju vode iz bunara da bi se voda prečistila i ponovo bila za upotrebu u seoskim domaćinstvima.

Pavić je istakao da je snabdijevanje električnom energijom na području grada uredno, budući da je pod napon stavljena i trafo-stanica Raškovac pet.

“Štab je pozdravio impozantan odziv omladine na današnju akciju odvoza kabastog smeća, koje je i uprkos njihovog velikog angažovanja, kao i angažovanja mehanizacije Komunalnog preduzeća, `Niskogradnje Marjanović`, `Prijedorputeva` i mnogih privatnika, nije završeno”, rekao je Pavić, koji je novu masovnu akciju čišćenja grada najavio za četvrtak, 22. maja.

On je istakao da je na terenu pronađeno 3.690 komada uginule stoke, koje još ima van naselja, što bi zbog visoke tempterature moglo da dovede do pojave zaraznih bolesti.

“Iz tih razloga zatražili smo da se, osim dezinfekcije objekata, što prije izvrši dezinsekcija, odnosno zaprašivanje komaraca iz vazduha i uništavanje glodara koji su se pojavili, a koji su prenosioci raznih bolesti”, rekao je Pavić.

On je dodao da je zatražen i dolazak stručnih lica iz oblasti poljoprivrede koji će putem medija i izlaskom na teren savjetovati poljoprivrednike kako da tretiraju bašte, pšenicu i kukuruz i druge usjeve i biljne kulture, koje su bile pod vodom.

Sjednici Štaba za vanredne sitaucije u Prijedoru večeras je prisustvovala i ministar uprave i lokalne samouprave Republike Srpske Lejla Rešić.

SRNA