trener jelisavacPrva ekipa Rudar-Prijedora nastavlja rad sa novim đefom stručnog štaba, a Zlatko Jelisavac prionuo je na posao. I u ranijim trenerskim „vrteškama“, kada je dolazilo do promjena njegovo ime pominjalo se kao novo rješenje, a debi na klupi „rudara sa Sane“ imaće u nedjelju protiv sarajevskog Željezničara u utakmici 14.kola Premijer lige BiH.

-Zahvalio bih se Rudar-Prijedoru koji me je angažovao i ukazao povjerenje. Biće to stepenica više u mom dosadašnjem radu, što znači i novi izazov da pokažem šta znam, ali i napredujem i edukujem se – istakao je na početku Jelisavac.
Već dokazani stručnjak u prvoligašu Republike Srpske, novogradskoj Slobodi, u kojoj je i igrački ponikao, svjestan je težine zadatka, kao i situacije u kojoj se Prijedorčani nalaze, poslije nova dva „vezana“ poraza, koja su primorala klub da se raziđe sa dosadašnjim strategom Borisom Gavranom.

-Imamo dva cilja. Prvi je teži dio, da se ne predajemo u borbi za opstanak i osvajamo što više bodova. Drugi je da pružimo priliku djeci Rudar-Prijedora, kao i okolnih klubova sa ovih prostora – najavio je Jelisavac.

Razumljivo je njegovo takvo razmišljanje, jer je, osnivajući Školu fudbala „Bubamara“ u gradu na ušću rijeke Sane u Unu, dugo godina radeći u njoj, smatrao najprečim zadatkom da ih „lansira“ u Slobodu, ali i veće sredine. „Snimivši“ situaciju nakon prvog treninga sa „zeleno-crnima“ konstatovao je:

-Zadovoljan sam onim sa čime raspolažem. Gledao sam i dvije utakmice u posljednje vrijeme i vidio želju i htijenje. Svjesni smo da ima, pored pozitivnih strana i nedostataka, pokušaćemo da ih ispravljamo u narednom periodu. Neću da kažem da je do sada bilo nediscipline, ali osnovno će nam biti da budemo disciplinovani i da imamo borbenost kojom ćemo te naše mane anulirati, samim tim imati i kompaktnost.

Ubijeđen je Zlaja, kako ga najbliži oslovljavaju, da Prijedorčani mogu mnogo više da pruže na terenu. Bio bi zadovoljniji da su ostala samo dva jesenja kola protiv „Želje“ i gostovanje u Mostaru, ali pokušaće da ostvari što bolji bodovni učinak u posljednjih pet ovogodišnjih prvenstvenih mečeva u borbama za bodove.

-Mogu ovi igrači mnogo više da daju. Ipak, pokušaćemo da osvježimo tim sa dvojicom mlađih, već protiv sarajevskih „plavih“, jer bi dobili, nadam se, na brzini i agresivnosti. Biće teško osvajati bodove, a pružati šansu i mladima. Međutim, ne gubi se vrijeme, a u poziciji smo sada da samo možemo dobiti, jer više i nemamo šta izgubiti – jasan je Jelisavac.

Protiv uvaženog gosta sa stadiona „Grbavica“ neće moći da računa na Dejana Kojića, zbog povrede koljena, dok će o tome da li može da pomogne svojim drugovima, kada je riječ o Mirzi Džafiću (muči ga „trbušni zid“) dati medicinsko osoblje. Na kraju Zlatko Jelisavac otkriva svoju „fudbalsku filozofiju“ kojom se rukovodi u radu.

-U njoj prvo mjesto, ujedno kao pravilo, treba da zauzima disciplina i prihvatanje činjenice da je najvažnija. Drugo je poštovanje, prema samim sebi, kao i saigračima, potom slijedi iskrenost. Ako nema iskrenosti u bilo čemu da se radi, nema ni prave slike stanja, a četvrta je zabava. Fudbal, ipak, treba, kao igru samp shvatiti zabavom, pa onda iz tog zadovoljstva i svega pomenutog dođe na kraju i rezultat. Očekujem da će ih, uz podršku svih sa kojima budem sarađivao Rudar-Prijedor imati – zaključio je Jelisavac.

Tekst i foto – Nenad Đerić/Aleksandar Drakulić – www.prijedordanas.com