izlozba-biljana (2)U Galeriji `96 otvorena je izložba 32 crteža Biljane Gavranović, profesorke na Akademiji umjetnosti u Banja Luci.Direktor Galerije Tihomir Ilijašević je predstavajući autorku , istakao da je umjetnica do sada imala nekoliko stotina samostalnih i kolektivnih izložbi u zemlji i inostranstvu, i da je odavno sebi obezbijedila značajno mjesto u našoj savremenoj likovnoj umjetnosti.

Biljana Gavranović se svojim sugrađanima, budući da je rođena Prijedorčanka, poslije dvanaest godina predstavlja crtežima iz najnovijeg ciklusa „ Sove“.

„ U ovoj galeriji sam se 2002.godine predstavila izložbom ptica i budući da je prva ptica koju sam u tom ciklusu uradila bila sova, nastavila sam raditi taj motiv sove, koje su postale neko moje promišljanje i preokupacija“ kazala je Gavranovićeva.

Ona je istakla da je lik te ptice zaintrigirao imajući uvijek pred sobom misao o njenoj ambivalentnosti budući da su sove simbol mudrosti , ali i simbol noći koje se osim na njenim crtežima, nalazi utisnuta i na pločicama te kuhinjskim daskama.

izlozba-biljana (1)„ Lik te ptice me je zaintirgirao, tragala sam za psihologijom ljudskih likova koji se pojavljuju u tim likovima sova , te ptice koju u drugim religijama karakteriše dualizam tako da sam ja u njima potražila upravo ljudske likove“pojasnila je Gavranovićeva.

Ona je dodala da i ovog puta rado izlaže u rodnom gradu, gdje ima rodbinu i prijatelje,ali gdje postoje i vrsni poznavaoci umjetničkih kretanja.
Izložbu je otvorio istoričar umjetnosti Siniša Vidaković koji je u kraćem osvrtu na Biljanin umjetnički put od nekadašnjeg člana kultne grupe „ Zvono“ predstavio njeno umjetničko kretanje, istraživački i stvaralački put od istorijske avangarde, apstraktnog slikarstva do sovinog huka.

„ Biljana je jedna od najradinijih umjetnika savremenog vremena koja ne čeka da u njoj mnogo zriju neka likovna ostvarenja već ona radi jednu ogromnu produkciju odakle izlaze i djela koja se večeras nalaze pred publikom“ kazao je Vidaković.

On je pojašnjavajući simbol sove koja je motiv svih njenih izloženih slika istakao da je sova simbol mraka,sljepila, zla ,tame, a sa druge strane moći i mudrosti i da je ta ambivalentnost upravo bila polazna osnova za njena istraživanja.

„ Biljana je u svom`ptičjem svijetu` našla specifični slikarsko-filozofski kredo koji kako sama kaže, vidi u nevjerovatnoj vezi između pojedinih ljudskih i ptičijih likova“ kazao je Vidaković.

Druga istina je , dodao je on, da svaki ovaj lik sove krije u sebi jedan ljudski karakter i svaki posjetilac ove izložbe moći će da pronađe svoju sovu.Izložba će u Galeriji `96 biti otvorena do 21.marta.

www.prijedorgrad.org