sud bih (2)Na suđenju za zločine počinjene u selu Zecovi kod Prijedora, unakrsno je ispitan Dušan Mršić, bivši pripadnik rezervnog sastava policije Rasavačke čete.

Mršić je pred Sudom BiH dao iskaz 4. septembra, kada je svjedočio o ubistvu braće Izeta i Ismeta Bačića.

Na ovom ročištu on je, na pitanje Odbrane, kazao da je optuženi Dušan Milunić komandovao vojnom jedinicom u Rasavcima, dok je Teritorijalnom odbranom (TO) komandovao Dragoljub Grbić, koji je preminuo.

Svjedok je izjavio da je za akciju u Zecovima izvedenu u julu saznao dan ranije. Pred Mjesnom zajednicom u Rasavcima su dobili zadatak i tada nije spominjano da će s njima ići i vojska.

U akciji na Zecove, naveo je Mršić, učestvovao je Stevica Radulović, za kojeg se u kafanama govorilo da je ubio braću Bačić.

Svjedok Mršić je rekao da je bio pred školom u Zecovima, gdje su ubijeni Bačići, i da je i tu vidio Radulovića, koji se “ponašao pijano i nenormalno” te prijetio svima.

On je naveo da nije vidio da je iko od prisutnih pred školom prijetio Bačićima.

Također je kazao da njemu Radovan Četić nije izdavao nikakva naređenja, kao ni da optuženi Radomir Stojnić nije koristio riječi “čišćenje terena”. Naveo je i da se ne sjeća Zorana Milunića pred školom.

Za ubistva, mučenja, seksualno nasilje, uništavanje i oduzimanje imovine stanovnika sela Zecovi, optuženi su Dušan Milunić, Radomir Stojnić, Radovan Četić, Duško Zorić, Zoran Stojnić, Željko Grbić, Ilija Zorić, Zoran Milunić, Boško Grujičić, Ljubiša Četić, Rade i Uroš Grujčić, Zdravko Antonić i Rajko Gnjatović.

Prema optužnici, Milunić je bio komandir Rasavačke čete Šestog bataljona 43. brigade Vojske Republike Srpske (VRS), Radomir Stojnić komandir Rezervne stanice milicije Rasavci, a Radovan Četić predsjednik Srpske demokratske stranke (SDS) i Kriznog štaba za selo Rasavci. Ostali su bili pripadnici Rasavačke čete, milicije te drugih formacija.

Suđenje se nastavlja 23. oktobra.

BIRN