sud bih (2)Svjedokinja Tužilaštva BiH izjavila je kako je od komšinice čula da je Mitar Vlasenko ubio njena dva sina u Kozaruši (opština Prijedor).

Šehrija Bešić je rekla da je Mitra Vlasenka poznavala kao komšiju i da je od njegove kuće “počelo pucati”. Datuma kada su granate počele padati po njihovim kućama, kako je navela, ne sjeća se.

“Došao je komšija i rekao da počnemo bježati, jer su nas opkolili. Mi nismo imali oružje. Krenuli smo prema Kozarcu, rekoše nam da žene i djeca mogu ići. Sinove Ermina i Safeta sam posljednji put vidjela ispred kuće…Vjerovatno ih je vojska odvela, ne znam”, kazala je Bešić.

Ona je dodala da ju je vojska odvela u logor Trnopolje, gdje je provela nekoliko dana, te da je poslije toga odvedena u Doboj.

“U Doboju smo prenoćili u nekoj dvorani. Ujutro je naišla moja komšinica Radifa Mujkić i rekla mi da su mi sinovi ubijeni… Kaže ubio ih Mitar Vlasenko, naš komšija. Radifa mi je rekla da su Avdo i S-1 gledali iz šume ubijanja. Tada sam pala u nesvijest i probudila se u bolnici”, prisjetila se svjedokinja.

Odgovarajući na pitanja Odbrana, ona je precizirala da je nakon povratka u Kozarac čula da je i Rade Vlasenko učestvovao u ubijanju.

Mitar i Rade Vlasenko, te Drago Končar optuženi su da su u periodu od 24. maja do polovine augusta 1992. godine učestvovali u progonu civilnog nesrpskog stanovništva s područja Kozarca i okolnih mjesta u opštini Prijedor.

U optužnici se navodi da su u sklopu progona vršena ubistva i prisilni nestanci.

Suđenje će se nastaviti 29. septembra.

BIRN