rtrs-klisina-ognjena marijaSrpska pravoslavna crkva danas praznuje Svetu Velikomučenicu Marinu, u narodu poznatiju kao Ognjenu Mariju. Manastir Klisina, nadomak Prijedora, jedini je manastir u okrilju Srpske pravoslavne crkve koji je posvećen ovoj velikoj svetiteljki. Povodom manastirske slave, svetu arhijerejsku liturgiju služili su episkopi frankfurtski i cijele Njemačke Sergije i bihaćko-petrovački Atanasije.

Ratni vihor u rodnoj Siriji doveo je Hildu Hrekes u Republiku Srpsku. Hilda je čest gost u manastiru Klisina, gdje pojanjem učestvuje u bogosluženjima.

“Dolazim ovdje često, sa blagoslovom oca Vasilija, pomažem u službi pjevanjem, budemo sa društvom i pomognem sa poslušanjima kako bude na službi”, kaže Hilda Hrekes.

Hildin brat, Јamen, takođe dolazi u Klisinu, gdje je, zajedno sa svojom sestrom Hildom proslavio prvu krsnu slavu.
“Čak smo imali blagoslov da slavimo našu prvu slavu ovdje sa njima i to je nama veliki blagoslov, a to je prvi put da nije srpska familija koja slavi slavu”, kaže Јamen Hrekes.

Mošti Svete Marine, čiji se jedan dio nalazi u manastiru Klisina, okupljaju veliki broj pravoslavnih hrišćana pod svodovima ovog manastira.

“Јa bih rekao danas da smo svi mi jedna sveta obitelj, prvo Hristova, a onda obitelj ove eparhije, jer iako sam ja otišao na službu Božiju u Njemačku , ja se ovdje uvijek osjećam domaćim, osjećam se ukućaninom ove eparhije”, poručio je episkop frankfurtski i cijele Njemačke Sergije.

Dok traju svetinje, trajaće i oni koji ih podižu, poručeno je danas u Klisini.

RTRS