srna-selektor likovne kolonijeLikovna kolonija “Sreten Stojanović” biće održana od 5. do 12. avgusta na Kozari,gdje se očekuje učešće devet umjetnika, profesora sa akademija umjetnosti iz Trebinja i Banjaluke.

Selektor kolonije, akademski slikar Predrag Marjanović potvrdio je da su učešće na 11. sazivu likovne kolonije potvrdili Savo Peković, Radislav Vučinić i Momir Knežević sa trebinjske akademije te Slobodan Unković, Zoran Banović, Biljana Gavranović, Borjana Mrđa, Danko Brkić i Novak Demonjić sa Akademije umjetnosti u Banjaluci.

“Odavno postoji ideja da treba da spojimo ljude koji se bave istim poslom, dakle profesore sa akademije, da vidimo ko to predaje slikarstvo i posebno zato što oni imaju o čemu razgovarati i razmjenjivati iskustva”, rekao je Marjanović.

On je dodao da će rad umjetnika pratiti profesor Siniša Vidaković, koji će biti zadužen za izradu predgovora za katalog izložbe sa kolonije.

Otvaranje kolonije zakazano je za 5. avgust u lapidarijumu Muzeja Kozare, nakon čega će umjetnici biti smješteni na Kozari sve do 12. avgusta, kada je predviđeno zatvaranje manifestacije.

Marjanović je potvrdio da, prema propozicijama kolonije, umjetnici dva rada ostavljaju organizatoru, tako da će, kao i sa dosadašnjih saziva kolonija, slike postati vlasništvo gradske uprave i Muzeja Kozare.

Radovi nastali na ovoj koloniji biće izloženi u Muzeju Kozare na izložbi koja će biti otvorena, već po tradiciji u septembru, a ove godine povodom 43. Književnih susreta na Kozari.

Grad Prijedor je pokrovitelj kolonije, koja nosi ime jednog od najvećih i najpoznatijih prijedorskih umjetnika – akademika Sretena Stojanovića i čiji su ciljevi njegovanje i čuvanje likovne tradicije, stvaralaštva i edukacija mladih generacija.

SRNA