sud bih (1)Na suđenju za zločine počinjene na području Prijedora, svjedokinja Tužilaštva BiH je izjavila da je jednom vidjela optuženog Željka Grbića sa grupom vojnika ispred kuće u selu Zecovi.

Svjedokinja Elvira Bunić je rekla da je 23. jula 1992. godine čula pucanj i da je do njene kuće došlo pet do šest naoružanih vojnika, među kojima je prepoznala Željka Grbića, koji je stajao na putu.

“Dozivala sam ga tu noć. Samo je okrenuo glavu”, kazala je svjedokinja, koja je tada imala 15 godina.

Grbića je, kako je pojasnila, dozivala pokušavajući da spasi oca, koji je bio odveden u štalu i od kojeg su tražili da im da janjad.

Ona je optuženog prepoznala u sudnici i dodala da ga poznaje odranije, jer su “bili u manjoj vezi”.

Za učešće u ubistvima, mučenju, zlostavljanju, te uništavanju i oduzimanju imovine stanovnika sela Zecovi u julu 1992., Grbić je optužen zajedno sa Dušanom Milunićem, Radomirom Stojnićem, Radovanom Četićem, Duškom Zorićem, Zoranom Stojnićem, Ilijom Zorićem, Zoranom Milunićem, Boškom Grujičićem, Ljubišom Četićem, Radetom i Urošem Grujčićem, Zdravkom Antonićem i Rajkom Gnjatovićem.

Prema optužnici, Milunić je bio komandir Rasavačke čete Šestog bataljona 43. brigade Vojske Republike Srpske (VRS), Stojnić komandir Rezervne stanice milicije Rasavci, a Radovan Četić predsjednik Srpske demokratske stranke (SDS) i Kriznog štaba za selo Rasavci. Ostali su bili pripadnici vojske, policije i drugih formacija.

Svjedokinja Bunić je rekla da se otac vratio u kuću i da se ne sjeća da je li nešto rekao. Ona se prisjetila drugog događaja, kada je ponovo došla grupa vojnika i muškarcima je rečeno da idu do “mesnice kod Šabana”.

Tom prilikom je, kako je navela, odveden i njen otac, čiji posmrtni ostaci su pronađeni prošle godine u grobnici Tomašica.

Objašnjavajući da nema saznanja ko je ubio njenog oca, svjedokinja je rekla da je “dolazio neki Rade Grujčić”, koji je na upit o ocu odgovorio “da ne brinu i da je odveden do mesnice kod Šabana”.

“Za Bačiće znam da su pobijeni. Čuo se pucanj, a i po priči sam čula”, kazala je Bunić, ističući da se sjetila kako je vidjela plavi kamion sa ceradom “kako prolazi gore i vraća se”.

U unakrsnom ispitivanju, svjedokinja je pojasnila da je njen otac odveden par dana nakon dešavanja kada je vidjela Grbića, te kako misli da on nije bio prisutan kada je ocu naređeno da ide do mesnice.

Suđenje će se nastaviti 10. jula.

BIRN