atv-vidovdanski dani omarskaVidovdan se u Omarskoj obilježio na pravi, domaćinski način. Pored rakijade, takmičenja u ocjenjivanju najbolje potkozarske rakije u kojoj su se oprobali stari znalci, organizovana je i kotlićijada sa sedam takmičara.

Posjetioci ipak nisu uživali samo u mirisima dobre čorbe. Oni najuporniji dočekali su i pravu gurmansku poslasticu.

“Krenuli smo od ranih jutarnjih sati, sa aktivnostima oko pripreme pečenja bika, kojeg dijelimo svim posjetiocima koji danas dođu”, rekao je Dalibor Grabež, iz organizacionog odbora “Vidovdanskih dana Omarska”.

Dame su takođe imale šta da pokažu. Pite, kiflice, domaći recepti- dobro su parirali mesnim đakonijama za koje su bili zaduženi muškarci. Najveća atrakcija ipak je bila kotlićijada. Nekoliko vrsta divljači, dobri začini i priprema pod vedrim nebom – oprobani su recept za dobru čorbu. Pored iskusnih majstora kuvanja na otvorenoj vatri, bilo je tu i mladih gurmana. Ovoga puta, oni su bili najbolji.

A za proglašenje pobjednika zadužen je bio Predrag Tošić. Teško je, kaže, bilo izabrati najboljeg. Svi su se odlično pokazali. Peđa kaže da mu je ipak lakše bilo da izabere prvaka kotlićijade nego najboljeg u našem kulinarskom šou “Luk ili med”, gdje je bio jedan od glavnih članova žirija. Naši takmičari pred njega su postavili malo teži zadatak.

“Mislim da su ipak teža ona jela što smo njima zadavali. Kotlić je onako, varijanta koju već svako zna raditi na svoj način, a oni su tamo imali predispozicije koje smo im mi davali”, rekao je kuvar Predrag Tošić.

A nakon takmičarskog dijela, posjetioci su prionuli na gozbu, a majstori dobili zasluženi odmor. Uslijedio je i kulturni program, sa narodnim igrama i pjesmom. Manifestaciju su obojili i najmlađi, koji su svojom priredbom oraspoložili posjetioce vidovdanskih dana u Omarskoj.

Pogledajte prilog iz Centralnih ATV vijesti!

ATV BL