rudar prijedor-grbFudbalski klub Rudar-Prijedor putem disciplinske komisije Fudbalskog saveza Republike Srpske (FS RS) uputio je žalbu Apelacionoj komisiji zbog oduzimanja šest bodova osvojenih u proteklom prvenstvu Republike Srpske.

U žalbi se navodi „Nepotpuno i nepravilno utvrđeno činjenično stanje stvari, pogrešna primjena materijalnog prava i bitne povrede pravila postupka“.

U okviru žalbenih navoda u Rudar-Prijedoru ističu da su kvalifikacije specijalnog posmatrača utakmice odigrane u Tesliću tendenciozne i paušalne, te nisu potkrepljene niti jednim materijalnim dokazom.

Prijedorčani ističu da nedostaju saznanja u kom svojstvu je specijalni posmatrač bio prisutan na utakmici u Tesliću, odnosno koje su bile njegove nadležnosti i zadaci.

Uz to tvrde da „Nije prezentovan izvještaj specijalnog izvještača sa utakmice u Tesliću.Ostaje nepoznato koji je to organ FS RS i kojim je to aktom određen specijalni posmatrač za utakmicu u Tesliću, kao ni kojim su to aktom definisane njegove nadležnosti“.

U žalbi se navodi da klub „ne može snositi negativne posljedice i biti sankcionisan zbog propusta i loše organizacije utakmice u Tesliću (paljenje baklji, paljenje sijena i sl.), kad je opšte poznata činjenica da u takvim i sličnim okolnostima odgovornost uvijek snosi domaćin utakmice. U prilog tome ističemo da je Proleter tokom takmičarske sezone 2014/2015 više puta kažnjavan zbog neprimjerenog i nedoličnog ponašanja svojih navijača, te zbog loših organizacija utakmica koje su igrane u Tesliću.To se desilo i uoči utakmice protiv prijedorskih zeleno-crnih. Ove okolnosti uopšte nisu razmatrane niti su uzimane u obzir prilikom donošenja žalbene odluke, što je smatramo, propust organa koji je odlučivao u prvom stepenu“, stoji u žalbi.

Dalje se konstatuje da u Tesliću na utakmici 26. kola Prve lige FS RS „Nije bilo nikakvih neregularnosti niti je na istoj došlo do bilo kakvih nedozvoljenih i nedopuštenih radnji u smislu povrede odredbi člana 64. Disciplinskog pravilnika (DP) FS RS“.

U Rudar-Prijedoru naglašavaju da je kao najkvalitetniji tim u eliti Srpske, tim zasluženo osvojio prvo mjesto, i sa pravom se našao u Premijer ligi BiH – stoji u žalbi.

Imajući u vidu sve navedene činjenice nedvosmisleno proizilazi da od strane ovog kluba nije učinjena niti jedna nedopuštena ni nedozvoljena radnja koja je propisana članom 64. DP FS RS, te s obzirom da od strane Disciplinske komisije, nije dokazana pravna osnovanost disciplinske prijave predsjednika takmičarske komisije FS RS broj: 584-01/15 od 18.06.2015. rodine.

-Predlažemo Apelacionoj komisiji da žalbu uvaži i prvostepenu odluku ukine ili preinači u smislu da se konstatuje da od strane Rudar-Prijedora na utakmici u Tesliću, nije bilo nikakvih nedozvoljenih radnji koje bi dovele do kršenja zakona 64. DP FS RS, te da nam se se oduzetih šest bodova vrati – zaključuje se na kraju žalbe koju je potpisao direktor kluba Ognjen Hrnjak.

Tekst i foto – Nenad Đerić/Aleksandar Drakulić – www.prijedordanas.com