lica sa posebnim potrebamaU Centru za socijalni rad Prijedor evidentirana su 1.134 lica sa posebnim potrebama, među kojima je 445 djece do 19 godina.

“Ovaj broj ne uključuje invalide rada i rata i lica čija je bolest nastupila poslije 15. godine života. Takođe, ovaj broj nije konstantan”, podaci su Centra za socijalni rad Prijedor.

Među njima je najviše lica sa lakom mentalnom retardacijom – 439, zatim sa umjerenom – 223, dok je teže i teško mentalno retrardiranih 60, odnosno 18. Tjelesno oštećena su 143 lica, slijepih i slabovidih je 57, oštećenog sluha 21, oštećenog glasa, govora i jezika 49, dok su 124 lica razvrstana po Međunarodnoj klasifikaciji bolesti 10/90.

“Posebne teškoće u zaštiti lica sa mentalnim poremećajima odnose se na pitanje zdravstvene zaštite, nadležnosti za postupanje različitih sektora, na njihovu socijalnu isključenost, siromaštvo, nemogućnost liječenja i zapošljavanja, te na aziliranje hroničnih duševnih bolesnika bez porodičnog staranja gdje su duge liste čekanja i nedostaju sredstva za institucionalni smještaj”, navodi Centar za socijalni rad Prijedor.

Kategorisana lica školuju se i osposobljavaju u prijedorskom centru “Sunce” i u Banjaluci u Centru za obrazovanje i vaspitanje i rehabilitaciju slušanja i govora i centru “Zaštiti me”.

“Većina djece potiče iz socijalno ugroženih sredina, gdje je zaposlen jedan ili nijedan roditelj. Mnoge od ovih porodica su izbjegličke ili porodice povratnika. Osim finansijskih problema i problema zdravlja djece sa posebnim potrebama porodice se suočavaju i sa problemom isključenosti iz društva”, konstatuje prijedorski Centar za socijalni rad.

Za djecu koja se nalaze na smještaju u ustanovi ili u drugoj porodici, a koja su bez roditeljskog staranja, Centar za socijalni rad Prijedor preuzima brigu za rješavanje prava iz penzijsko-invalidske i imovinsko-pravne zaštite.

Osim ranog otkrivanja i identifikacije, porodice djece sa posebnim potrebama Centar pomaže dodjelom jednokratnih novčanih pomoći i pomoći u namirnicama, kao i savjetodavno-terapeutskom pomoći koju je lani koristilo 379 roditelja djece sa posebnim potrebama.

SRNA