srna-zupnik vidovic-odlazak u sarajevoŽupnik katoličke crkve u Prijedoru Marko Vidović rekao je da vjernici s područja više župa prijedorske regihe večeras putuju u Sarajevo da bi prisustvovali misi koju će sutra služiti papa Franjo.

“U jedan sat iza ponoći kreće autobus ispred crkve Svetog Josipa u Prijedoru, a pridružiće nam se i vjernici iz LJubije i iz Sanskog Mosta. Iz Organizacionog odbora nam je rečeno da na stadionu Koševo treba da budemo i prije osam časova ujutro”, rekao je Vidović.

On očekuje da će papa ohrabriti vjernike i da će sutrašnjom posjetom uputiti poruku da je BiH zemlja i katolika i Hrvata.

“O katolicima i Hrvatima u ovoj zemlji više brine kler nego politika. Crkva ima trajnost i stalnost i nema oscilacija kada je riječ o čuvanju vjerskog i nacionalnog identiteta, osim toga što ima važnu ulogu u obnovi, povratku, karitativnom djelovanju, vjerskoj pouci i duhovnoj snazi”, rekao je Vidović.

Poglavar Rimokatoličke crkve papa Franjo sutra stiže u posjetu BiH, gdje će, kako je najavljeno, odaslati poruku mira i potrebe zajedničkog života u specifičnoj sredini kakva je BiH.

SRNA