predapd-kraj obuke programiranjeU Prijedoru je proteklog utorka okončan dvomjesečni program obuke iz programiranja u programskom jeziku C. Devetnaest mladih polaznika je dobilo certifikate o uspješno završenoj obuci koja je uključila predavanja, simulacije i praktične vježbe u programiranju.

Obuka je podržana od strane Američke agencije za medjunarodni razvoj – USAID putem projekta “Partnerstvo za inovacije” i dio je šireg programa obučavanja nezaposlenih mladih ljudi u Bosni i Hercegovini u tehničkim i poslovnim vještinama kako bi bili spremniji za tržište rada.

Obuka u programskom jeziku C je prva od planiranih obuka koje će biti organizirane u saradnji sa Agencijom za ekonomski razvoj grada Prijedora – PREDA i realizirana je kao odgovor na izražene potrebe kompanija iz Prijedorske regije.

“Na kursu je bilo zanimljivo, originalno, čak i više nego što sam očekivao. Dobio sam potrebnu osnovu programiranja i nadam se da ću ubrzo dobiti i posao u struci” istakao je Nemanja Kolar, nezaposleni diplomirani informatičar iz Prijedora.

U sklopu ovog programa PREDA uskoro planira da uz podršku USAID-a realizira program obuke za dizajnere i grafičare iz softverskih programa Adobe INDesign i Ilustrator i na taj način odgovori na jasno definisane potrebe prijedorskih preduzeća te pomogne njihovu konkurentnosti na regionalnim i globalnim tržištima.

Preda-PD