Iako je grejna sezona zvanično završena 15. aprila, u dogovoru Grada Prijedora i preduzeća “Toplana”, nastavljena je isporuka toplotne energije zbog niskih temperatura.

Radijatori će biti topli dok god to bude potrebno, poručuju iz “Toplane”.

“S obzirom da je došlo do pogoršanja vremenskih prilika, u dogovoru s gradonačelnikom odlučili smo da nastavimo grejnu sezonu i nakon zvaničnog roka, kako bi naši korisnici imali tople stanove. Mi smo u obavezi da do prvog maja držimo pun sistem, tako da ćemo u narednom periodu vidjeti kako će se vrijeme pokazati i dokad ćemo morati da grijemo”, rekao je Duško Miletić, vršilac dužnosti direktora.

Distributivna mreža stara je preko 40 godina, tako da su gotovo svakodnevna pucanja na vrelovodu i toplovodu, ali su, zahvaljujući većem remontu koji je obavljen prije početka grejne sezone, gubici bili manji nego prethodnih godina.

Ipak, nije prošlo bez problema.

Zbog kvara ventilatora na jednom od dva kotla na biomasu, u “Toplani” su morali hitno ući u proceduru javne nabavke novog ventilatora, a u međuvremenu, pored biomase, dogrijavati mazutom.

“Planirali smo odmah ugraditi novi ventilator, ali bismo u tom slučaju morali zagasiti kotao na biomasu koji je radio na 30 odsto energije te cijelo vrijeme koristiti mazut. Po završetku sezone grijanja, biće urađen detaljan remont kotlova na biomasu, koji su stari sedam godina”, navodi Duško Miletić.

On je ocijenio da uspješno završavaju grejnu sezonu.

Prokomentarisao je i potraživanja i dugove.

“Trenutno smo dobavljačima dužni oko 2,5 miliona KM, s tim da će na lagerima ostati oko 6.000 tona biomase za narednu sezonu. To je negdje oko milion KM, tako da ćemo za ovu sezonu dobavljačima dugovati 1,5 miliona KM “, rekao je Miletić napominjući da se svi dugovi servisiraju i da “Toplana” nikome neće ostati dužna.

Nakon jedanaest godina, promijenjena je cijena grijanja, tako da su građani od ove sezone grijanje plaćali skuplje za 22 odsto.

Tek po završetku grijanja i svođenja bilansa, znaće se konkretnije efekti ovog poskupljenja na poslovanje Preduzeća.

Naplativost je 85 odsto, a sudovi rješavaju zaostala dugovanja za predmete stare gotovo dvije decenije.

Prijedorska toplana ima oko 3.500 korisnika.

kozarski.com