Pred košarkašima Prijedor Spartaka je izuzetno teška situacija u finišu sezone. Ekipa trenera Danila Palalića se nalazi na posljednjem mjestu Lige BiH i slijedi joj borba za opstanak.

Ove sezone prvenstvo BiH će napustiti jedna ekipa, a još dva kola su ostala do kraja prvog dijela šampionata. Nakon toga prvih pet ekipa nastaviće takmičenje u Ligi za šampiona, zajedno s Igokeom, dok će ekipe od 7. do 12. mjesta igrati Ligu za opstanak. Za ekipu koja završni na šestoj poziciji takmičenje će biti završeno.

Trener Danilo Palalić ističe da je zadovoljan partijama ekipe i da im je nedostajalo samo iskustva i smirenosti da imaju bolji rezultatski skor.

– Imali smo ove sezone zaista puno pehova. Od brojnih povreda koje su uticale na tim, jer nismo bili kompletni gotovo nijedan meč, do problema sa dvoranom. Zbog renoviranja naše dvorane igrali smo mečeve u Novom Gradu. Na sve to smo četiri meča izgubili praktično u finišu. Da smo dobili neku od tih utakmica, situacija bi sigurno bila puno bolja. Ipak mi se ne predajemo. Ima još dosta mečeva, tako da treba da zbijemo redove i odigramo što bolje ovu završnicu, a zatim Ligu za opstanak, gdje ćemo tražiti svoju šansu. Ekipa je zaista dobro radila tokom sezone, nedostajalo nam je malo iskustva i sreće u pojedinim mečevima i nema šta da zamjerim momcima – istakao je Palalić.

Ono što raduje stručni štab je oporavak pojedinih igrača, kao i činjenica da su se novi dobro uklopili.

– Doveli smo Amerikanca Demetrusa Gosona koji se dobro uklopio u tim. Čini mi se da smo pogodili sa izborom, jer je riječ o dobrom igraču i karakternom momku. Uskoro očekujemo da nam se vrati nakon povrede i Siniša Šorak. Takođe došao nam je Srđan Adamović iz Borca, kao i bivši član Slobode Haris Andelija. Riječ je o mladim momcima željnim dokazivanja i sigurno da će nam popraviti roster. Spremamo se za naredni duel protiv Mladosti i pokušaćemo da ostvarimo povoljan rezultat i popravimo svoj skor – dodao je Palalić.

Parovi 21. kola Lige BiH: subota: Bosna – Promo (16 časova), Prijedor Spartak – Mladost (19), Orlovik – Široki Brijeg (19.30), nedjelja (Posušje – Slavija (19 časova) Sloboda – Spars (19).

Promjena pravila

U propozicijama za sezonu koje se nalaze na sajtu Saveza BiH stoji da će ekipe u Ligu za opstanak prenositi samo bodove iz međusobnih duela. Međutim to pravilo je promijenjeno. Ekipe koje budu igrale Ligu za opstanak će prenositi sve bodove osvojene tokom prvog dijela takmičenja, dok će Liga za šampiona krenuti od nule.

Glas Srpske