Danas je u Prijedoru obilježena 30. godišnjica od osnivanja Sedmog odreda Specijalne brigade policije.

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Siniša Karan izjavio je da su stihovi sa spomen ploče poginulim pripadnicima policije u Prijedoru -živimo za ovu zemlju i Republiku Srpsku onako kako su oni umirali za nju, to je amanet i jedna poruka koju su nam ostavili najhrabriji od nas.

“To su oni kojima danas odajemo dužnu vječnu pažnju i zahvalnost za ono što su učinili i ugradili svoje živote u temelje Republike Srpske, ostavili su nam i slobodu i sačuvali egzistencijalno biće srpskog naroda na ovim prostorima”, izjavio je Karan novinarima.

On je danas u Prijedoru prisustvovao obilježavanju 30. godišnjice osnivanja Sedmog odreda Specijalne brigade policije Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske.

Karan je dodao da je to veliki jubilej i zahvalnost sedmorici pripadnika Sedmog odreda koji su dali život dok je njih 57 teško ranjeno, od ukupno 400 pripadnika koliko ih je odred brojao.

“Ovo je prilika da se podsjetimo i 144 poginula pripadnika Specijalne brigade policije, svih devet odreda kroz koje je prošlo preko 1500 policajaca i da odamo dužnu poštu za svih 782 policajca koji su dali život za Republiku Srpsku”, rekao je Karan.

On je dodao da su i danas poslije 30 godina izazovi veliki i teški jer upravo toliko godina svjedočimo na različite načine takođe napadima na ustavni poredak Republike Srpske.

“MUP Republike Srpske danas je respektan, snažan i moćna institucija koja je garant zaštite prije svega onoga što su nam ostavili naši najhrabriji Republike Srpske , slobodu svih njenih građana, ustavnog poretka i imovine i da bismo to uspješno radili stalno jačamo kapacitete Republike Srpske u organizacionom smislu izgradnjom potrebne infrastrukture “, rekao je Karan.

Izaslanik predsjednika Republike Srpske Branislav Okuka, koji je bio i ratni komandatn Osmog odreda , rekao je da su sa jasnim ciljem, časnim i poštenim tada krenuli u stvaranje otadžbine Republike Srpske.

“I tada i danas su nas morile iste brige, željeli smo da imamo svoju državu koja čuva naš srpski identitet i da imamo slobodu u toj državi. Sjećanje na tekovine te svijetle borbe ne bi bilo moguće da nema Republike Srpske i naša je obaveza da te tekovine i sjećanje očuvamo”, rekao je Okuka.

Gradonačelnik Prijedora Slobodan Javor rekao je da je danas iz ovog grada otišla jedna jasna poruka- poštujemo svoje , želimo suživot i mir, želiko da se potuje Dejtonski mirovni sporazum i Republika Srpska.

“Danas ovdje govorimo o hrabrim junacima koji su svoje živote položili da bismo mi imali svoj mir i Republiku Srpsku koju samo naša sloga i jedinstvo mogu da sačuvaju”, rekao je Javor.

Predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Radan Ostojić je izjavio da je ovo bila prilika da se oda počast našim najhrabrijim sinova i njeguje kultura sjećanja.

“Dok se mi njih sjećamo dotle će i postojati i to je naša obaveza, kao što je obaveza da i ono što su nam oni ostavili, a to je Republika Srpska , da je sačuvamo a to možemo samo slogom i jedinstvom”, poručio je Ostojić.

Ratni komandant Sedmog odreda Zlatko Brdar naveo je da se na dan jubileja sa posebnim pijetetom sjećaju svojih poginulih saboraca.

“Danas ćemo evocirati uspomene i sjećanje na poginule drugove, a na akademiji podsjetiti i na ratni put brigade kojoj će prisustvovati i naša djeca i mladi policajci što će biti amanet mladim ljudima da sutra nastave tamo gdje mi stanemo.Kažu da tamo gdje se baštini sjećanje, kultura i tradicija tu se čuva naš identitet i radi na njegovom očuvanju”, rekao je Brdar.

Obilježavanje 30. godišnjice formiranja ovog Odreda počelo je parastosom koji je služen u Crkvi Svete Trojice, a potom su položeni vijenci na centralni spomenik “Za krst časni” borcima poginulim u Odrbambeno-otadžbinskom ratu i na spomen ploču u zgradi PU Prijedor posvećenu poginulim policajcima.

U Pozorištu Prijedor održana je svečana akademija u povodu ove godišnjice gdje su gosti uz prisustvo djeca boraca Sedmog odreda i 30-ak mladih pripadnika MUP-a za koje je to bio svojevrstan istorijski čas.

Za izuzetne podvige u ratu, brigada je odlikovana Ordenom Nemanjića, Ordenom NJegoša Prvog Reda i Medaljom Petra Mrkonjića.

prijedorgrad.org