zlatna vila 2015-prvo vece (1)Gradonačelnik Prijedora Marko Pavić otvorio je večeras 15. Međunarodni festival horova “Zlatna vila” na kojem se takmiči devet horova iz Slovenije, Hrvatske, Srbije, Makedonije, Bugarske, Češke i Italije.

“Festival je zaživio i kod mladih i kod starih i sve više stranaca dolazi. Građani Prijedora znaju vrijednost horskog pjevanja i svaki aplauz je u pravo vrijeme. Ovo je ujedno i prva manifestacija u obnovljenoj zgradi Pozorišta Prijedor”, rekao je Pavić novinarima uoči otvaranja festivala.

On je dodao da su otvaranjem festivala počele ovogodišnje majske svečanosti povodom 16. maja, Dana grada.

Predsjednik žirija Darinka Matić-Marović rekla je da je ovogodišnji festival horskog pjevanja u Prijedoru značajan zbog dva velika jubileja – 15 godina festivala i 130 godina horskog pjevanja u Prijedoru.

zlatna vila 2015-prvo vece (2)“Više puta sam prisustvovala ovom festivalu i radujem se što sam ovdje za velike jubileje i što ću čuti odlične horove. Po onome što sam vidjela ovo će biti prava radost horskog pjevanja”, istakla je Marovićeva.

Ona je dodala da malo ko može da proslavi 130 godina horskog pjevanja u kontinuitetu.

“Svi se raduju dolasku u Prijedor. Festival je značajan i zbog stalnog natpjevavanja i želje svih ansambala da budu što bolji, kao i publike da čuje što bolje izvedbe”, kaže Marovićeva.

Na svečanosti otvaranja festivala nastupili su prijedorski horovi Srpsko pravoslavno crkveno pjevačko društvo “Vila” i “Vilenjak”, koji okuplja djecu predškolskog uzrasta.

U takmičarskoj konkurenciji prve festivalske večeri nastupaju Riječki komorni zbor “Val”, Novosadski kamerni hor, Akademski pevski zbor “Tone Tomšič” Univerziteta u LJubljani, Hrvatsko pjevačko društvo “Kalnik” iz Križevaca i Mješoviti hor AKUD “Ivo Lola Ribar” iz Beograda.

zlatna vila 2015-prvo vece (3)Druge festivalske večeri publici će se predstaviti hor “Rigo vertikale” iz Trentina, Djevojački hor “Evmolpeja” iz Plovdiva, hor “Gortinija” iz Đevđelije i hor “Kantka Leticija” iz Zlina.

U dvadesetminutnom nastupu horovi izvode po pet kompozicija – djelo starog majstora, savremeno djelo iz 20. vijeka, djelo jednog srpskog i jednog domaćeg autora, kao i djelo po slobodnom izboru.

Za vrhunske domete u horskom pjevanju biće dodijeljena plaketa “Zlatna vila” i novčana nagrada od 5.000 KM, za hor koji osvoju nagradu publike predviđena je novčana nagrada od 1.500 KM, a žiri ima mogućnost dodijeliti pet posebnih priznanja za neke od elemenata horskog pjevanja – najbolja izvedba savremenog, domaćeg, duhovnog i djela starog majstora, te inovacija i virtuoznost u interpretaciji.

Osim predsjednika žirija Darinke Matić-Marović, nastup horova ocjenjuju i članovi Vladimir Kranjčević iz Zagreba i Svetislav Božić iz Beograda.

Izvšrni pokrovitelj ovogodišnje “Zlatne vile” je grad Prijedor sa 50.000 KM, pokrovitelj Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske, generalni sponzor “Arselor Mital Prijedor”, a prijatelji festivala NLB Razvojna banka, keksara “Mira” i Hotel “Prijedor”.

Kuriozitet je da u takmičarskom dijelu “Zlatne vile” ne učestvuje nijedan hor iz zemlje domaćina. Osim u Prijedoru, 14. međunarodni festival Majske muzičke svečanosti večeras počinje u Bijeljini uz učešće 30 horova iz regiona.

Tekst – SRNA
Foto – Aleksandar Drakulić – www.prijedordanas.com

zlatna vila 2015-prvo vece (4) zlatna vila 2015-prvo vece (5) zlatna vila 2015-prvo vece (6) zlatna vila 2015-prvo vece (7) zlatna vila 2015-prvo vece (8) zlatna vila 2015-prvo vece (9)