sud bih (2)Svjedok Tužilaštva BiH na suđenju za zločin počinjen u Prijedoru ispričao je da ima saznanja da su optuženi bili prisutni kada mu je 1992. godine uhapšen otac.

Na suđenju Mitru i Radetu Vlasenku te Dragi Končaru, svjedok je kazao da je krajem maja 1992. bio sa porodicom u kući u Kozaruši (opština Prijedor) kada se začulo pucanje.

Nijaz Mahmuljin je pojasnio da se pucanje iz mitraljeza začulo iz pravca kuća komšija Mitra i Radeta, te da se čuo top iz pravca Patrije.

Za komšije Mitra i Radu svjedok je rekao da se prezivaju Vlasenko, prepoznavši ih u sudnici.

Nakon pucnjave svjedok je pobjegao sa ostatkom porodice, dok mu je otac ostao u kući i kasnije je odveden u logor Trnopolje.

On je objasnio da se tada njegov “brat Faruk i dvojica sinova od amidže negdje izgubili”. Bratovo tijelo, kako je kazao svjedok, pronađeno je poslije rata.

Nakon napuštanja područja opštine Prijedor, Mahmuljin se, kako je rekao, sreće u Zenici sa ocem, koji mu je tada ispričao ko je bio prisutan kada je uhapšen. Kazao je da je bilo puno vojske, a da je “poznao Vlasenka Mitra i Radu”, i da je “i Dragan bio tu”.

Otac je, kako je izjavio svjedok, “shvatio” da su Vlasenko Mitar i Rade bili zapovjednici, te je bio odveden “kod kuće Vlasenka Mitra i Radeta” na ispitivanje.

Na ispitivanje svjedoka Odbrana trećeoptuženog Končara je uložila prigovor, objasnivši da je trebao svjedočiti o njegovim saznanjima o leševima. Sudsko vijeće je dopustilo da se ispituje i o drugim okolnostima.

Na upit Tužilaštva kako je njegov otac završio u Trnopolju, svjedok je odgovorio: “Pomoću Dragana Končara i njegove osobne vojske.”

Mitar Vlasenko, Rade Vlasenko i Drago Končar, bivši pripadnici Vojske Republike Srpske (VRS), optuženi su da su u periodu od 24. maja do polovine augusta 1992. godine učestvovali u progonu civilnog nesrpskog stanovništva s područja Kozarca i okolnih mjesta u općini Prijedor.

U optužnici se navodi da su u sklopu progona vršena ubistva i prisilni nestanci.

Svjedok je ispričao i da mu je izvjesni Omer Bešić, u zamjenu za informaciju o lokaciji tijela njegovog brata, tražio novac, te da mu je, nakon što je predao novac, data lokacija druga dva tijela, čiji se se identiteti utvrdili DNK analizom.

Mahmuljin je objasnio da mu je Bešić rekao da je te informacije dobio od Radeta i Mitra Vlasenka.

Na upit Odbrane prvooptuženog zašto u iskazu iz 2014. godine nije spomenuo Mitra Vlasenka, svjedok je odgovorio da je “dobio informaciju od dvojice ljudi i da je zaključio”.

Odbrana trećeoptuženog je upitala da li je Končar bio u grupi vojnika kada je uhapšen njegov otac, a svjedok je odgovorio da mu je otac kazao kako je “naknadno došao Drago”.

Nastavak suđenja zakazan je za 19. maj.

BIRN