Grad Prijedor danas je povodom 15. septembra, Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, u svečarskom duhu okićen zastavama Republike Srpske i Srbije.

Iz Gradske uprave saopšteno je da je ovo pravo vrijeme da se još jednom pokaže da je srpski narod jedan i nedjeljiv, a prošlost i budućnost zajedničke.

“Ponosni smo na činjenicu da nas Drina spaja, a Republika Srpska i Srbija zajedničkim obilježavanjima značajnih datuma za srpski narod i istoriju, postavljaju temelje za budućnost mladih na ovim prostorima”, navodi se u saopštenju.

Iz Gradske uprava podsjećaju da Srbi sa obje strane Drine praznuju simbolično ovaj dan kada je u Prvom svjetskom ratu 1918. godine probijen Solunski front.

“Srpski narod je slobodarski narod, zastavu su nosili odvažni i hrabri, kada se borilo i kada se slavilo, ona je naš simbol i identitet, zato je čuvajmo i razvijmo, što grad Prijedor sa ponosom čini, jer je ponikao i stasao podno herojske Kozare”, navodi se u saopštenju.

Iz Gradske uprava istakli su da je cilj uspostavljanja ovog praznika bio osnaživanje jedinstva između srpskog naroda u Srbiji i Srpskoj, ali i jačanje kulta nacionalne zastave.

Za razliku od prethodnih dvije godine, Gradska uprava ove godine nije organizovala defile i prigodan program.

SRNA