Nakon Istočnog Sarajeva, Doboja, Lopara i Nevesinja, skupovi podrške institucijama Srpske – “Granica postoji” sutra u 18 časova biće održani na međuentitetskoj liniji u Koprivni kod Oštre Luke i u Lukama kod Vlasenice.

Na ovakav potez građani Srpske odlučili su se nakon što im je MUP-a Kantona Sarajevo zabranio da se okupe ispred pravosudnih institucija u Sarajavu da bi tamo izrazili nezadovoljstovo zbog podizanja optužnice protiv predsjednika Republike i v.d. direktora Službenog glasnika.

Mještani Vlasenice složni – narod mora da izađe na protest i na taj način pošalje poruku Šmitu i njegovim zagovornicima da će uvijek čuvati institucije Republike Srpske. Podrška je to predsjedniku Republike i vršiocu dužnosti direktora Službenog glasnika protiv kojih je Tužilaštvo BiH podiglo političku optužnicu zbog nepoštovanja nametnutih odluka Kristijana Šmita.

– Podizanje optužnice protiv predsjednika Republike Srpske je napad na instituciju sistema Republiku Srpsku i srpski narod – kaže Pavle Bunijevac.

Vesna Pajić ističe da je Šmit nelegalan, samo zvani i takozvani visoki predstavnik.

– Ako on misli da provodi njemačku demokratiju sofisticirano kakvu oni provode u Njemačkoj prema Rusima, onda je to strašno – dodala je ona.

Proteste organizuju udruženja proistekla iz Odbrambeno-otadžbinskog rata. Političkim postupcima bh pravosuđa i Kristijana Šmita, kažu, nisu ugroženi pojedinci već institucije Srpske.

– Ugrožene su tzv. visokim predstavnikom koga zna čitav svijet niko nije priznao i dijelom naših ljudi iz Republike Srpske koji su se solidarisali sa međunarodnomzajednicom i tim tzv. visokim predstavnikom koga niko ne prizna nego samo Sarajevo i dio opozicije koji idu svjesno da ruše institucije Srpske. Mi borci im poručujemo da to nikada dozvoliti nećemo – rekao je Savo Klještan predstavnik boračke populacije Vlasenica.

Protesti će sutra u 18 časova biti održani i u Koprivni kod Oštre Luke. Oni koji planiraju na skup “Granica postoji” poručuju da neće dozvoliti da o Republici Srpskoj odlučuju neizabrani stranci, već demokratski izabrani predstavnici naroda.

– Neka nas puste na miru da živimo u svojoj Republici Srpskoj. I zaista nam taj Šmit ne treba, i ne znam što se on toliko bore da on dođe i da on nama određuje dokle je naše i kako treba da živimo. Јednostavno, ne damo svoju Republiku Srpsku! A sve narode druge poštujemo – poručila je Zdravka Karlica predsjednica Organizacije porodica poginulih i zarobljenih boraca i nestalih civila grada Prijedora.

Vojislav Kondić predsjednik Boračke organizacije grada Prijedora ističe da su Boračka organizacija, organizacije proistekle iz Odbrambeno-otadžbinskog rata i druge patriotske organizacije prve koje treba da stanu u zaštitu institucija i odbranu načela i zakonitosti vezano za Republiku Srpsku.

Mirni protesti podrške isntitucijama Republike Srpske ,pod sloganom “Granica postoji” , održani su prošllog petka, na entitetskoj granici kod Istočnog Sarajeva, Lopara, Doboja i Nevesinja.

RTRS