macanovicDrvna industrija je, uz eksploataciju mineralnih sirovina, jedina suficitarna grana u Republici Srpskoj budući da je lani izvoz bio četiri puta veći od uvoza, izjavio je predsjednik Upravnog odbora Klastera drvne industrije i industrije namještaja „Drvo PD“ Prijedor Ratko Macanović.

„U Republici Srpskoj izvoz u oblasti drvoprerade lani je iznosio 336 miliona maraka ili za 4,5 odsto više nego prethodne godine. U stalnom porastu je i izvoz namještaja koji je udvostručen u odnosu na period do prije deset godina“, rekao je Macanović novinarima u Prijedoru.

On je naveo da Klaster „Drvo PD“ čine 22 drvoprerađivača prijedorske regije, i šire, koji se bave primarnom i sekundarnom proizvodnjom u drvnoj industriji.

Macanović kaže da u drvnoj industriji u Republici Srpskoj radi 8.400 ljudi, od čega 1.200 unutar prijedorskog Klastera.

„Najveći problemi drvoprerađivača su nedostatak sirovine koju čak moramo i da uvozimo, kao i nelojalna konkurencija. U rješavanje prvog problema uključili smo lokalne i republičke vlasti i privredne komore, a za rješavanje drugog neophodno je intenzivnije kontrolisanje neregistrovanih subjekata koji sve rade na crno“, naveo je Macanović.

Klaster „Drvo PD“ u Prijedoru je organizovao regionalni trening o obezbjeđivanju finansija i upravljanju finansijama udruženja drvoprerađivača.

Koordinator u Klasteru „Drvo PD“ Sanja Karanović rekla je da je trening dio projekta „Koalicija za jači glas male privrede“, kojeg provodi Udruženje za poduzetništvo i posao „Limk“ Mostar u saradnji sa prijedorskim Klasterom, Nezavisnim biroom za razvoj iz Gradačca, Udrugom poduzetnika i poslodavaca iz Žepča, Centrom za promociju lokalnog razvoja iz Bihaća i Nevladinom organizacijom COSPE iz Italije.

„Da bi glas malih privrednika bio jak, moraju se intenzivnije udruživati, imati dovoljno jaka udruženja i šire koalicije sa jasno definisanim zahtjevima prema institucijama vlasti. Drugi ključni faktor za ubrzanje reformi jeste da vladine institucije budu dovoljno osjetljive i da reaguju na taj glas“, kaže Karanovićeva.

Projekat finansira EU, u okviru Instrumenta za pretpristupnu pomoć /IPA 2012/. Cilj je ubrzati reforme za kreiranje dobrog poslovnog okruženja u skladu sa aktom EU za mala i srednja preduzeća.

Predstavnik italijanske organizacije „COSPE“ Đani Gravina rekao je da je krajnji cilj projekta osnivanje nacionalnog udruženja drvoprerađivača da bi se dobila jedna težina reprezentativnosti u kontaktima sa institucijama vlasti, a sve radi što povoljnijeg ambijenta za mala i srednja preduzeća i razvoja ekonomskih politika.

Osim predstavnika partnerskih organizacija u projektu, ovom treningu prisustvovali su predstavnici drvoprerađivača iz Prijedora, Oštre Luke i Srpca.

SRNA