atv-sana-protest“Ne damo Sanu i ne želimo nastavak izgradnje mini hidroelektrane ”Medna” na njenom izvoru”! To je jasna poruka koju je poslalo nekoliko stotina aktivista sa ”protestnog izleta” na izvorištu krajiške rijeke.

“Netaknuta priroda i kristalno čista voda su resursi u koje se ne dira”, smatra Borislav Janković sa Zelenkovca. Danas se, jedini, okupao u Sani.

“Svaki normalan čovjek, koji normalno razmišlja, koji upravlja nečim, koji odlučuje, bi morao i trebao reći ne, ovo treba ostaviti ovako kako jeste”, kaže Borislav.

Za to se, godinama, bori i ”Koalicija za zaštitu Sane”. Čine je 23 udruženja ljubitelja prirode iz nekoliko opština. Imaju podršku i opštine Ribnik na čijoj teritoriji su izvorišta. Protiv nadležnog ministarstva su podnijeli nekoliko tužbi protiv izgradnje. Neke su i dobili, a za još pet čekaju presude. Jedna od njih je i na Vrhovnom sudu kojom pokušavaju da obore studiju uticaja izgradnje na okolinu.

“Ti postupci već stoje na sudu preko dvije godine. Mi se nadamo skorijem rješenju toga svega tako da možemo da nastavimo dalje, ustvari, da se izgradnja zaustavi pošto ljudi već uveliko rade”, kaže Goran Krivić, ”Koalicija za zaštitu Sane”.

Ipak, nije sve palo u vodu, smatraju u banjalučkom Centru za životnu sredinu. Priznaju da cijela priča, ponekad, izgleda i kao borba protiv vjetrenjača. Međutim, to ih neće spriječiti da nadležnima izađu na crtu. Sve je, kažu, biznis sa jednostranom koristi.

“Građani plaćanjem svojih računa za struju daju subvenciju za takozvane obnovljive izvore energije iako mi kao država ne ulažemo u te izvore sunca i vjetra nego dajemo koncesije za male hidroelektrane koje, dugoročno, uništavaju naše najvrijednije rijeke”, rekla je Nataša Crnković, Centar za zaštitu životne sredine Banjaluka.

Izgradnja je počela iako je Prostornim planom Srpske predviđeno da gornji tok Sane bude proglašen parkom prirode, a da se izvori stave strogi režim zaštite. Eventualna korist koju bi donijela hidreoeletkrana daleko je od štete koju će da napravi, poručili su ljubitelji prirode kojima se, ove godine, pridružila i Gorska služba spasavanja iz Banjaluke.

ATV BL

Pogledajte prilog iz Centralnih ATV vijesti!