fenicanke-premijera 3Večeras od 20 časova u Narodnom pozorištu Republike Srpske gostuje Pozorište Prijedor sa predstavom FENIČANKE (MATERIJALI) režisera Darka Cvijetića.

Predstava će biti izvedena na Velikoj sceni Narodnog pozorišta RS.

FENIČANKE, MATERIJALI

Koncept, režija i izbor muzike: Darko Cvijetić
Foto eseji: Igor Motl
Scenografija: Milenko Bilbija
Grafički dizajn: Vladimir Vanja Vlačina

Uloge:
Feničanke: Jelena Seksen, Tatjana Binjaš, Mirela Predojević, Sabina Halilović, Zlata Kogelnik i Zorica Jojić.
Krisip: Miloš Romčević
Edip: Rade Stupar

O predstavi:
„Tako je to“, veli Breht, „ili pravite pozorište ili prodajete karte“. Darko Cvijetić je „Feničankama“ napravio pozorište kojem nije potrebna prodaja karata. Karta za život pun drame plaća se samim rođenjem, sa prvim vriskom u prostor i vrijeme.
Šta nam to pričaju „Feničanke“ Darka Cvijetića?
Koristeći tematsku i formalnu matricu antičkog majstora drame Euripida, Cvijetić je, kroz pojedinačne priče Feničanki, uspješno uklopljenje u kompaktnu cjelinu, na gledaoca sasuo sav apsurd savremenog života, sa izraženim akcentom na rat, kao svojevrsni vrhunac tog apsurda. Pri tome nije imao obzira prema čovjeku opasanom raznim „tabuima“ i moralnim predodžbama, već mu je ogoljenu životnu istinu bacio direktno u lice. Tragična sudbina žene, nepromijenjena od antike do danas, dobila je u savremenom kontekstu na svojoj grotesknosti, gdje su mehanizmi nesreće i stradanja dovedeni do savršenstva. Feničanke žale za ocem, sinom, bratom, istinski spoznajući dubinu bola, svjesne njegovog uticaja na vlastiti život. U ratovima stradaju najčešće mladići, dječaci, a najteže su njihove neisplakane suze. Najviše boli neproživljeni život, bar toliko kao besmislena smrt. Tegla sa zveketom čahura sa imenima stradalih u besmislenim ratovima, bez nacionalnih, starosnih ili spolnih razlika, pojačava intenzitet poimanja njihovog besmisla i apsurda. „A svi su sanjali samo malu kućicu na brijegu“, naratizuje Cvijetić kroz svoje likove, istovremeno oslikavajući najveće iščašenosti današnjeg društvenog i životnog konteksta, nasilja nad ženama, djecom, često i u krugu porodice. Cvijetić „Feničanke“ potpisuje kao autorski projekat, sa sebi svojstvenim režijskim principom i dobro osmišljenim konceptom, koji ne trpi suvišne detalje. Izlomljenom, ponekad obesmišljenom naracijom aktera, upotpunjenom audio-vizuelnom vizijom datog fenomena, Cvijetić ističe svu poremećenost savremenog čovjeka i života. Poznavalac Cvijetićevog književnog opusa lako će prepoznati tematsku i stilsku povezanost njegovih poetskih i proznih ostvarenja sa ovom predstavom.

NPRS

Izvještaj sa premijere možete pogledati na adresi
http://www.prijedordanas.com/?p=656

Foto galeriju možete pogledati na adresi
https://www.facebook.com/media/set/?set=a.226851540841349.1073741829.226087317584438&type=3