Učiteljice, učiteljice, jedna četa mala
Učiteljice, učiteljice, za sve ti kaže hvala
Učiteljice, učiteljice, svaki dan ti si sa nama
Učiteljice, učiteljice, ti si naša druga mama….

Stihovi pjesme “Učiteljica” dječijeg hora “Vrapčići” vjerovatno na najbolji način opisuju ono što učenici V2 razreda Osnovne škole “Desanka Maksimović” Prijedor osjećaju prema svojoj učiteljici Daliborki Radaković koja ih je u septembru 2018. godine dočekala kao prvačiće.

Pet godina kasnije, odlučili su barem malo da joj se oduže.

Uz malu pomoć i svesrdnu podršku svojih roditelja, posljednjih mjesec dana pripremali su priredbu za svoju učiteljicu sa željom da joj pokažu koliko im znači.

Možda najteži zadatak bio je kako nagovoriti i dovesti Daliborku Radaković u Pozorište Prijedor ove subote a da sama ne posumnja o čemu se radi.

Uspjeli su i u tome, o čemu najbolje govore njeno iznenađenje i suze na ulasku u salu nakon gromoglasnog aplauza učenika i njihovih roditelja.

Sama priredba protekla je za tili čas iako je trajala 40-ak minuta.

Smjenjivali su se djevojčice i dječaci sa svojim petogodišnjim iskustvima i osjećajima prema učiteljici, pretočenim u priče i sastave.

Uz pomoć profesora istorije Dejana Karlice kao svojevrsnog voditelja priče, inače roditelja jedne od učenica, djeca su predstavila dio onoga čemu ih je naučila Daliborka Radaković.

Prikazana su i dva video snimka.

Jedan kojim je u priredbi učestvovala i od svoje učiteljice se oprostila učenica Nadija Delkić koja se nedavno preselila u inostranstvo.

Drugi video “Ovo je naših pet godina” predstavljao je kolaž i svojevrsni presjek proteklog petogodišnjeg puta ovog razreda zajedno sa njihovom učiteljicom Daliborkom, od prvog susreta pa sve do danas.

Djeca su izvela i specijalnu plesnu koreografiju za svoju učiteljicu sačinjenu od etno melosa ali i popularne muzike, a u tome im je pomogla Mirela Karlica.

Teško je i opisati sve emocije koje su bile prisutne kod ovih malih velikih ljudi koji imaju 10 ili 11 godina kao i kod njihove učiteljice koja je suznih očiju ispratila priredbu.

Na kraju priče zajednički zagrljaj Daliborke i njenih đaka, uz neizostavne bukete cvijeća i poklone te fotografisanje kao uspomenu za sva vremena.

Nikola Agbaba, Lazar Gajanović, Aleksa Gašić, Teodora Grabež, Nadija Delkić, Maša Dobrijević, Miloš Dražić, Tea Žerić, Erna Jakupović, Dorotea Jordan, Dunja Karlica, Filip Knežević, Nikola Mudrinić, Ana Mutić, Ajdin Pilipović, Miloš Radinović, Helena Radić, Miloš Rajlić, Jovan Raca, Milica Srdić, Ognjen Stakić, Arslan Suljanović, Arijana Trailović, Tara Tubin i Aleksa Ćurčija, uz pomoć svojih roditelja zaslužni su za ovaj lijepi gest pažnje i zahvalnosti koji su priredili učiteljici Daliborki Radaković.

Sigurni smo da u sali Pozorišta Prijedor protekle subote nije postojala osoba kojoj oči nisu bile pune suza, onih sreće i ponosa zbog zajednički pređenog puta, i možda malo tuge zbog skorašnjeg rastanka.

U vrijeme kada su djeca i omladina više okrenuti prema mobilnim telefonima, društvenim mrežama i igricama, primjer učenika V2 OŠ “Desanka Maksimović” i njihove posvećenosti da se na pravi način oproste od svoje učiteljice i pokažu joj šta im ona znači, predstavlja ljepotu života i prave vrijednosti koje trebaju da dominiraju u našem društvu.

I kako reče jedna mama, “žao mi je što se rastaju sa učiteljicom, ali sam presretna jer mlađa kćerka ove jeseni kreće u školu i svesrdno se nadam da će to biti kod Daliborke Radaković”…

Tekst i foto – www.prijedordanas.com