Ovogodišnja dvodnevna manifestacija “Dani rijeke Sane” počinje 5. juna u Mrkonjić Gradu – Ribniku, gdje će biti zahvaćena voda na izvoru rijeke Sane.

Tradicionalna eko-štafeta sa izvorskom vodom simbolično će potom proći kroz sve opštine sliva rijeke Sane (Mrkonjić Grad, Ribnik, Ključ, Sanski Most, Oštru Luku, Prijedor i Novi Grad).

U Prijedoru će primopredaja eko-štafete biti održana 6. juna u 10 časova u bašti hotela “Le Pont”. Grad domaćin ove godine je Novi Grad, gdje će se istog dana sa početkom u 12 časova održati glavna manifestacija i kada će izvorska voda biti vraćena u Sanu na njenom ušću u Unu.

Potpisivanjem Deklaracije, 5. juna 2001. godine u Novom Gradu, na Svjetski dan zaštite životne sredine, počela je da se održava, sada već tradicionalna manifestacija “Dani rijeke Sane”.

Manifestacija se održava u svih sedam gradova, kroz koje protiče rijeka Sana sa ciljem očuvanja i zaštie rijeke Sane i njenih pritoka, od izvora do ušća i podizanje svijesti o značaju i očuvanju životne sredine.

prijedorgrad.org